Kulturális „gyöngyszemek” Nagyszebenben, vasárnap kezdődik az Ars Hungarica Fesztivál

Bede Laura 2017. november 05., 10:30

A magyar közösség számára kulturális értéket, önkifejezést, kikapcsolódási lehetőséget kínál a vasárnap kezdődő nagyszebeni Ars Hungarica Fesztivál. A november 5–12. között zajló rendezvényen színházi előadások, könyvbemutatók, kiállításmegnyitók lesznek.

Fotó: facebook/Ars Hungarica

A HÍD Egyesület – Magyar Kulturális Központ szervezte közkedvelt kulturális esemény célja, hogy hangsúlyozza a több évszázados helybéli magyar jelenlétet és az eseményekkel hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez a Kárpát-medence határán, valamint mutasson be magyar kulturális „gyöngyszemeket” – olvasható a szeben.ro honlapon.

A fesztivál sikeresen beilleszkedett a kulturális élet gazdag forgatagába, nemzetközileg ismert, közkedvelt és várt eseményként szerepel a nagyszebeni hivatalos műsorok között.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek hét ország – Japán, Kína, India, Oroszország, Marokkó, Törökörszág és Anglia – teázási ceremóniájába Ivácson Rebekka teaTIME című kiállításának keretében. A Német Demokrata Fórum Tükörtermében, november 5-én nyíló tárlat bemutatja a különböző tradíciókat, az egyes szertartásokhoz szükséges eszközöket, a teákat és azok elkészítésének folyamatát lépésről lépesre. A vonalrajzok egyszerűsége, a hagyományos minták formavilágát idéző geometrikus terülőminták, illetve a kézzel készített teaképek a tealevelek aromáival igazi szertartás jellegét teremtik meg. A kiállítást november végéig lehet megtekinteni.

Szintén november 5-én bemutatják Borsos Miklós, a Munkácsy -, Kossuth-díjas és Magyar Örökség-díjas, nemzetközileg ismert és elismert szobrászművész Hermannstadt – meine Liebe / Sibiu, dragostea mea című könyvének német és román nyelvű fordítását.

A könyvbemutatóhoz szorosan kapcsolódva vetítik le a nagyszebeni születésű Borsos Miklós 1986-ben készült, Szülőföldjeim című filmjének nagyszebeni vonatkozású részeit.

Archív Fotó: facebook/Ars Hungarica

Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából több, a költőre emlékező műsor szerepel a fesztivál programjában.

November 8-án bemutatják Arany János: Szent László legenda című kisfilmet, mely a költő és az uralkodó legendáját dolgozza fel Maksay Ágnes és Filep Farkas rendezésében. A vetítés során fény derül Arany élettörténetének eddig kevésbé ismert részleteire. Az alkotás egyik érdekessége, hogy bepillantást nyerhetünk a Toldi Estéje eredeti kéziratába, amelyben Szent László legenda is olvasható. A vetítést követően Marosán Csaba színművész Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca címmel tart előadást.

November 9-én az Udvari KamaraSzínház a Halottak napjától virágvasárnapig című darabot viszi színre a Gong Színházban.

A megtörtént eseményekre és egy szabadkai magyar polgár naplójára támaszkodó produkció a maga nemében egyedülálló. Trianonról, a Délvidék szerb bekebelezéséről, majd az 1941-es felszabadításáról szól. Életszerű mestermunka, amely megmutatja erényeinket és esendőségünket, nemzeti karakterünk napos és árnyékos oldalát egyaránt. A címválasztás nem véletlen: 1918 őszén, halottak napján vonultak be a szerb megszállók Kosztolányi városába, majd 1941 tavaszának virágvasárnapján tértek vissza a honvédek – egyszerre zokogó és nevető, táncoló, ujjongó szabadkai polgárok ezreitől köszöntve.