Volt hírszerző ezredes: sokakat lehallgattak 2009-ben

Balogh Levente 2017. november 03., 10:28

Nagyon sok személyt lehallgattak a 2009-es államfőválasztás első fordulóját megelőző időszakban – állította Doru Paraschiv, a hadsereg hírszerző szolgálatának volt ezredese csütörtökön.

Fotó: Barabás Ákos

„Az egyik törvénytelen akciót Marian Hăpău tábornok, az elhárítás akkori parancsnoka vezette. (...) Az első választási forduló előtt nagyon sok személyt lehallgattak. (...) A két forduló között kevesebbet, de az első előtt nagyon sok munka volt.

El lehet képzelni, hogy ha adottak a technikai feltételek, hogy valakit engedéllyel le lehessen hallgatni, azt le lehet hallgatni engedély nélkül is. Ennek nyoma marad. Egy profi könnyen ki tudja ezt mutatni – a technika nyomot hagy"

– mondta el Paraschiv a 2009-es államfőválasztásokat vizsgáló parlamenti bizottság előtt.

Amikor arról kérdezték, hogy vannak-e információi a Gabriel Oprea házában sorra került találkozóról, Paraschiv azt mondta, hogy "utólag értesült erről-arról". Azt nyilatkozta: Gabriel Oprea "mindent bevetett", hogy győzelemre segítse Traian Băsescut.

{K1}

Az ezredes azt mondta: értesítették róla, hogy ő maga is szerepel az akkor védelmi miniszteri tisztséget betöltő Gabriel Oprea "rövid fekete listáján". Hăpău ugyanakkor a meghallgatáson azt mondta: kizárt, hogy a védelmi tárca vagy a védelmi minisztérium hírszerzése bárkit is le tudott volna hallgatni illegálisan, mivel nem rendelkezik a megfelelő technikai eszközökkel.

A testület kihallgatta Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési minisztert is, aki több korrupciós ügyben is érintett.

Udrea szerint Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóhelyettese 2009-től – külföldi irányítással – „párhuzamos állam" kiépítésébe fogott, amely a 2014–2015-ös időszakban állt a csúcspontján, de ma is jelentős befolyással bír az igazságszolgáltatásban, az állami intézmények vezetésében, ellenőrzés alatt tartja a politikai osztályt, a parlamentet, és vezetőiken keresztül a politikai pártokat is.

Udrea szerint az igazságszolgáltatást többek között Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészen keresztül tartják irányítás alatt.