Utcára vonultak a háziorvosok, a szakemberek szerint össze fog omlani az alapellátás

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2017. november 02., 16:16

Országszerte utcára vonultak csütörtökön a háziorvosok, akik egyrészt az egészségügyi alapellátás miatt elégedetlenek, de amiatt is panaszkodtak, hogy a túlzott bürokrácia miatt képtelenek kellő időt fordítani a páciensekre.

Fotó: Sándor Csilla

Rodica Tănăsescu, a Háziorvosok Országos Szövetségének (ANMF) elnöke a Mediafax hírügynökségnek azt is elmondta: november 15-én nagyszabású tüntetést szerveznek Bukarestben, amelyre az egész országból várják a szakembereket. A többek között Kolozsváron, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön tartott csütörtöki megmozdulás résztvevői

arra hívták fel a figyelmet, hogy amennyiben a kormány nem módosítja sürgősen az ágazatra vonatkozó törvényeket, a rendszer egyszerűen össze fog omlani, és több millióan maradnak ellátás nélkül, amihez pedig adófizetőként alapvető joguk volna.

Kolozsváron mintegy félszáz háziorvos tüntetett a prefektúra és a megyei egészségbiztosítási pénztár épülete előtt. Emiliana Costiug, a szövetség Kolozs megyei elnöke elmondta: Aurel Cherecheş kormánymegbízottal is tárgyaltak, a találkozó során pedig a kéréseiket tartalmazó dokumentumot iktattak a hivatalban.

Tisztességes, az abszurd előírásokat mellőző munkafeltételeket, főként a falvakban nagyobb finanszírozást, valamint a páciensek és az orvosok tiszteletben tartását kérjük”

– hangsúlyozta Emiliana Costiug. Hozzátette: ezenkívül bérkiegészítést is kérnek, hiszen az egészségügyi rendszerben alkalmazott bérrácsból kimaradtak, ugyanis úgy tekintettek rájuk, mint magánszolgáltatókra. Hasonló dokumentumot iktattak Csíkszeredában, a Hargita megyei prefektúrán is – tudtuk meg Soós Szabó Klárától.

Fotó: Sándor Csilla

A háziorvosi szövetség megyei elnöke rámutatott:

felháborítónak tartják azt is, hogy a rendszer fölöslegesen járatja a pácienseket egyik intézménytől a másikig. A szakember hangsúlyozta: évről évre csökken a háziorvosok száma,

így ha nem történik sürgősen változás, a jelenleginél is nagyobb válságba kerül az alapellátás. Soós Szabó Klára azt is elmondta: amennyiben ennek, illetve a november 15-ei tüntetésnek sem lesz foganatja, kilátásba helyezik, hogy januárban nem írják alá a keretszerződést az egészségbiztosítási pénztárral.

A csütörtöki akciót a nemrég a háziorvosokat, a különböző krónikus betegeket, a kismamákat, valamint a gyermekmentő egyesületeket tömörítő szervezetek által létrehozott Szolidaritás az egészségért elnevezésű koalíció szervezte.

A tiltakozás révén „az utolsó órában” akarják menteni a menthetőt, elmondásuk szerint ugyanis az elmúlt 25 év hazai egészségpolitikájában a beteg érdeke egyáltalán nem számított. A koalíció tagjai szerint a háziorvosi ellátás lényeges, hiszen ők jelentik az első találkozási pontot a beteg és az egészségügyi rendszer között, ugyanakkor megfelelő körülmények között a megelőzésben is hatalmas szerepük lehet.

Fotó: Sándor Csilla

A Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár közleményben jelezte, hogy nagyra értékelik a Szolidaritás az egészségért koalíciót, amely lehetőséget biztosít a háziorvosok, valamint pácienseik véleményének és érdekeinek kifejezésére.

Ígéretük szerint elemzik a felhozott kifogásokat, amelyekre igyekeznek megoldást találni,

ugyanakkor arra is kitérnek, hogy a pénztár már lépéseket tett az alapellátás problémáinak kiküszöbölésére, illetve azon dolgoznak, hogy a 2018-tól érvénybe lépő egészségügyi keretszerződés tartós változásokat hozzon.