Jussát kéri a sportfogadásból a román futballszövetség

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 02., 09:49

Törvénymódosítással harcolna ki magának részesedést a sportfogadásokból a Román Labdarúgó-szövetség.

Fotó: Pixabay.com

Részesedést szeretne a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a sportfogadásokból, ezért törvényi szabályozást kezdeményezett a szerinte jogos elvárás megvalósulásának érdekében. A szervezet közleményben hangsúlyozza, hogy ez nemcsak a futball, hanem az összes jelentős sportág – így például a kézilabda, a kosárlabda, a tenisz, az atlétika – közös érdeke, mivel a normatíva értelmében minden hazai szövetség erre vonatkozó jogát elismernék éppen úgy, ahogyan jelenleg a mérkőzések közvetítési és egyéb kereskedelmi joga esetében is történik.

Az FRF egy olyan 2011-es eu­rópai parlamenti ajánlásra hivatkozik, amely

a Creutz­mann-jelentést elfogadva megerősítette azt az álláspontot, amely a sportfogadásokat a sport­versenyek üzleti felhasználásának tekinti. Ebből kiindulva a szervezőket megilleti a tulajdonjog, és így annak védelmi joga is a sporteseményekből engedély nélkül származó haszonszerzés ellen.

A jelentés alapján ez nemcsak igazságos pénzügyi részesedést céloz, hanem a csalások és az eredmények manipulálása elleni harcot is elősegítené. A szövetség közleménye rámutat, hogy ezt az elvet például Franciaországban és Lengyelországban már alkalmazzák – hol a részesedésre vonatkozó jog elismeréseként, hol pedig a versenyek szellemi tulajdonjogként való besorolásával –, és indokoltnak tartanák, hogy Romániában is ezt a példát kövessék.

„Az FRF kezdeményezésének jogossága megkérdőjelezhetetlen, ha egyértelműen felvállaljuk, hogy a szerencsejátékból származó bevételeket az utánpótlás- és a tömegsport fejlesztésére fordítjuk” – fogalmaznak a közleményben, hangsúlyoztva, hogy 2010 óta a sportszövetségek már nem kapnak részesedést az Országos Lottótársaságtól. Tájékoztatásuk szerint kezdeményezésüket a többi sportszövetség és a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) is támogatja, de a sportminisztert is arra biztatják, hogy karolja fel az elképzelést.

Régi mese új köntösben

Lapunk már 2014 februárjában is megkeresett fogadóirodákat, mert akkori információk szerint az FRF töröltetni akarta a Liga 1 és Liga 2-es mérkőzéseket a fogadóirodák kínálatából, mivel utóbbiak nem voltak hajlandóak részesedést fizetni, a tárgyalások pedig nem vezettek eredményre.

Akkor a totózóirodák képviselői között akadtak olyanok, akik abszurdnak tartották az elképzelést, mások viszont már régi törekvésként emlegették, úgy vélve, hogy a szervezetnek nincs jogi lehetősége terve megvalósítására. Mint azt a gyakorlati példa mutatja, ez igaznak bizonyult, ugyanakkor az FRF korábban már pert nyert a Román Lottótársaság ellen, amelyet a bíróság arra kötelezett, hogy a 2006–2009-es időszak sportfogadásaiból származó bevétele 20 százalékát fizesse ki a szövetségnek.

Ütköző normatívák?

A szerencsejátékokat felügyelő országos hatóság (ONJN) igazgatója, Tudor Simota a Libertatea.ro honlapnak azt nyilatkozta, hogy az FRF törvénytervezete – amely sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a sporttörvényt – kisebb módosításokkal

átment a szenátuson, és jelenleg a képviselőház asztalán pihen, de azt jelen formájában nem lehetne alkalmazni, mert ellentmond más, hatályban lévő normatíváknak.

A változtatások révén ugyanis a sportszövetségek a fogadóirodákkal direkt tárgyalás útján kötnének szerződést a részesedés összegére vonatkozóan, sikertelen megegyezés esetén viszont a totózó elveszítené az engedélyét arra, hogy kínálatába foglalja az érintett összecsapásokat.

Az ONJN elnöke, Dan Ilovici a kormánynak küldött véleményezésében hangsúlyozta: a szerencsejátékokat szabályozó törvény alapján

a működési engedély megszerzése lehetővé teszi a szolgáltatónak, hogy tevékenységet folytasson Románia területén anélkül, hogy további engedélyt, pluszilletéket vagy jóváhagyást kellene kérnie más intézménytől.

Licencet pedig csakis az ONJN bocsáthat ki az ország területén. A szenátus által jóváhagyott módosítások ezzel nincsenek összhangban, ráadásul még diszkriminatív feltételeket is teremthet a szolgáltatók között. A hatóság első embere azt is hozzátette, hogy egy 2009-es sürgősségi kormányrendelet alapján a szerencsejátékból befolyt illetékek két százalékát jelenleg is az ifjúsági és sportminisztérium kapja, ezért összességében a módosítás elutasítását ajánlotta a kormánynak címzett véleményezésében.

Az FRF közleménye eközben alaptalannak és hamisnak nevezte azokat a feltétezéseket, amelyek szerint szándékában állna „beavatkozni” a fogadóirodák licencrendszerébe, és hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet „átlátható és diszkriminációmentes” tárgyalást ír elő, épp olyan elképzelés szerint működhetne ez is, mint ahogyan jelenleg a tévéközvetítési jogokat értékesítik.

Az FRF-nek és a Hivatásos Labdarúgóligának (LPF) ugyanakkor fogadóirodák a szponzorai:

utóbbi évi egymillió eurót kap a Liga 1 főtámogatójának számító Betanótól, míg előbbi a válogatottat szponzorizáló Fortunával évi mintegy 300 ezer euróról írt alá szerződést, és nemrég a Liga 2 és a Román Kupa sorozatainak a támogatásáról egyezett meg a Casa Pariurilorral (Fogadások Háza).
Az egymilliárd eurósra becsült üzleti ágazat képviselői egyelőre nem szólaltak meg az ügyben.