A legtöbb vállalkozás megúszhatja a megosztott áfát

Bálint Eszter 2017. október 31., 22:37

A csődeljárás alatt álló, fizetésképtelen és az áfa befizetésével késlekedő cégekre vonatkozik csak a megosztott áfafizetés kötelezettsége a szenátus által elfogadott jogszabály értelmében.

Fotó: Pixabay.com

Módosított formában fogadta el kedden a szenátus az általános forgalmi adó (áfa/TVA) megosztott fizetéséről szóló, 2017/23-as számú kormányrendeletet szentesítő törvényt: a jogszabály csupán a csődeljárás alatt álló, fizetésképtelen és az áfa befizetésével késlekedő cégekre lesz érvényes. Az intézkedést 54 szenátor támogatta, 45-en ellene szavaztak. Hírügynökségi beszámolók szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ szenátorai nem támogatták a törvénytervezetet.

Az adócsalást nem lehet úgy csökkenteni, hogy olyan előírásokat vezetünk be, amelyek megnyomorítják azokat a vállalatokat is, amelyek eddig időben fizették az áfát. Ez a tervezet, amennyiben január 1-jétől érvénybe lépne, úthengerként menne végig az ország gazdaságán”

– fogalmazta meg Tánczos Barna szenátor.

Niculae Bădălău, a Szociáldemokrata Párt (PSD) felsőházi képviselője ezzel szemben arról beszélt, hogy szükség volt a rendeletre az üzleti szféra jobbá tétele és egészsége szempontjából. „Reméljük, hogy megerősítjük az adófizetési fegyelmet, és az állami büdzsébe akkor folynak be a költségvetési erőforrások, amikor azokat be kell fizetni” – fogalmazott Șerban Nicolae, a nagyobbik kormánypárt szenátora.

Amint arról korábban beszámoltunk, a megosztott áfafizetés hatálya alá eső vállalkozásoknak külön bankszámlán kell kezelniük az áfának megfelelő összegeket. A többi cég számára opcionális marad az intézkedés.

A kormány különben kedvezményekkel próbálja „elcsábítani” a vállalkozókat:

5 százalékos kedvezményt ígérnek a 2017-es pénzügyi év negyedik negyedének jövedelemadójára, ugyanakkor a 2017. szeptember 30-áig felhalmozott áfahátrálék esetében semmiféle büntetőkamatot nem kell fizetniük azoknak, akik megosztva fizetik az áfát. Mint ismeretes, október elsejétől opcionálisan át lehet térni a megosztott áfafizetésre, de a cégek elenyésző hányada tette ezt eddig meg.

A szenátus által kedden elfogadott jogszabály ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy akik önként vállalták a megosztott áfafizetést, azok a pénzügyi év végén mondhatnak le erről a mechanizmusról, de csak akkor léphetnek vissza, ha már legalább egy évig használták azt. Azok a cégek pedig, amelyek az áfafizetés késlekedése vagy csődeljárás miatt kötelesek megosztott számlán intézni az áfát, akkor mondhatnak le a mechanizmusról, ha eltelt hat hónap azóta, hogy már nem vonatkozik rájuk a jogszabályi kényszer.

A szenátus az első megkeresett ház volt, a végső döntés a képviselőház kezében van.