Gyurcsány Ferenc pártja megvonná a kettős állampolgárok szavazati jogát

Krónika 2017. október 31., 18:06

Aláírásgyűjtésbe kezd a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon. A Fidesz szerint a volt kormányfő ismét gyűlöletkampányt indít a magyarok ellen.

Bár az ellenzéki alakulat nem tervez népszavazást az ügyvben, várják azok aláírását, akik igennel válaszolnának a kérdésre: „egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?”.

Molnár Csaba, a volt miniszterelnök vezette DK kampányfőnöke és alelnöke kedden közölte, bár azzal sem ért egyet, a kettős állampolgároktól nem vennék el a magyar állampolgárságot, de a szavazati jogot igen, mert „nem éltek itt, nem fizettek itt adót”. A politikus az ATV műsorában a mostani rendszert igazságtalannak és erkölcstelennek nevezte.

A kezdeményezésre a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy reagált: Gyurcsány Ferenc „a migránsokat betelepítené, de közben a magyarok ellen gyűlöletkampányt indít”.

Hidvéghi Balázs közleményében kiemelte: Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal kész végrehajtani a Soros-tervet”, amellyel migránsok tömegeit telepítenék be Magyarországra, közben a határon túli magyarok ellen pedig gyűlöletkampányba kezdenek. „Erre már volt példa: 2004-ben Gyurcsány Ferenc és az MSZP óriásplakátokon uszított a határon túli magyarság ellen” – mondta Hidvéghi Balázs.

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Néppárt (IKSZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében a DK bejelentését úgy értékelte: folytatódik Gyurcsány Ferenc „nemzetárulása”. Az IKSZ szerint ezzel folytatnák a 2004-ben elkezdett magyarellenes gyűlöletkampányt. Mint kifejtette: a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal sohasem állt ki a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában élő magyarokért, nem támogatták őket, sőt feszültséget is keltettek ellenük. Hozzátette: régóta látszik, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője, de a többi kis pártnak is tisztáznia kell, hogy ők is részesei kívánnak-e lenni az újabb nemzetárulásnak.

„Szégyen, hogy a Demokratikus Koalíció a migránsokat betelepítené Magyarországra, de a magyar testvéreinket elutasítja” – fogalmazott Nacsa Lőrinc. Kiemelte: a 2010 utáni kereszténydemokrata, nemzeti, polgári kormány egyik legfontosabb intézkedésének tartják a nemzet egyesítését és üdvözölik az idén esküt tevő egymilliomodik új állampolgárt is. „A külhoni magyar közösségek sokszor ellenszélben, becsületesen küzdenek megmaradásukért, ellenük kampányolni az elmúlt 27 év egyik legundorítóbb politikai húzása” – értékelt a kereszténydemokrata politikus.