Dörgés-villámlás hófúvás közben: hózivatar volt Erdélyben

Rostás Szabolcs 2017. október 31., 14:16

Ritka légköri jelenség szem- és fültanúi voltak hétfőn este több erdélyi település lakói, több megyén ugyanis villámlással és dörgéssel kísért hózápor söpört végig. A szakértő szerint a hózivatar a nyári csapadékforma téli változata.

Képünk illusztráció

A legtöbben Kolozsváron észlelték a jelenséget, ugyanakkor a világhálón és a közösségi oldalakon megjelent bejegyzések szerint az erős hófúvás és intenzív széllökés idején bekövetkezett villámlásra és dörgésre Brassó, Kovászna és Szeben megyében is volt példa.

A ritka és érdekes légköri megnyilvánulás sokakat meglepett – sőt egyeseket megijesztett –, mivel a lakosság többsége a nyáron, nagy melegben történő zivatarjelenséghez van szokva, ahhoz viszont kevésbé, hogy téli hónapokban okoz a légköri elektromosság fény- és hangjelenséget, villámlást és dörgést. Makkai Gergely meteorológus szerint a most észlelt jelenség nem más, mint a hózivatar.

„A zivatarjelenség megszokott formája a nyári zivatar, zápor, amikor a nagy meleg miatti gyors feláramlás és az egymáshoz való súrlódás következtében nagy mértékű légköri elektromosság jön létre, ami kisülést okoz a felhők között.

De megfigyelhető ennek egy ritkább változata télen, ami szintén a légmozgásból adódó elektromosságnak az eredménye”

– magyarázta a Krónikának a jelenleg Marosvásárhely alpolgármestereként tevékenykedő szakértő.

Az országos meteorológiai intézet volt vezérigazgató-helyettese emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban Európa számos országában szélriasztás volt érvényben, majd szinte az egész kontinensen végigsöpört egy nagy erejű vihar, amely meghaladta az óránkénti 70-80 kilométeres sebességet is. „Mindez hasonlóképpen elektromos töltéseket idéz elő a légkörben, létrehozva ezeket a hang- és fényjelenségeket, és mivel havazott is, hózivatarról beszélünk. Ritkább jelenség, mint a nyári zivatar, de a légkörben annyi csodálatos dolog történik, hogy ez is belefér” – ismertette az alacsony hőmérsékleten bekövetkező jelenséget Makkai Gergely meteorológus.

Kérdésünkre a szakértő hozzátette, az aktív meteorológusként töltött több mint negyvenegy év során többször tapasztalt már hózivatart, amelytől szerinte nem kell félni, mert a zivatar nyári változata többnyire veszélyesebb légköri jelenségnek számít.