Tele van a világ önmegmentő Noékkal – Röhrig Géza Kolozsváron

Pap Melinda 2017. október 30., 22:45

A tapasztalás érdekli és az, aminél nincs lejjebb – mondta hallgatóságának Röhrig Géza költő, színész, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője, aki Genezis című előadás-sorozatának állomásaként Kolozsváron tartott előadást.

Visky András és Röhrig Géza a kolozsvári Tranzit Házban szervezett beszélgetésen Fotó: Seprődi Attila

Ha Magyarországon fog élni, rendszeres Erdély-járó lesz – ígérte meg kolozsvári közönségének vasárnap este Röhrig Géza, aki elmondása szerint haza szeretne térni az Egyesült Államokból.

Egyelőre azonban csak „riszálom magam, mint az utcanő”, vallotta be a költő, színész, akit az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjeként ismert meg az erdélyi közönség. 

Abban reménykedik ugyanis, hogy valaki felajánl neki itthon „annyi négyzetmétert és kalóriát”, hogy elegendő legyen.

E hazatérési törekvésnek a része a 3. Kolozsvári Zsidó Napok záróeseményeként megtartott előadása is, melynek keretében a Genezis-könyv történeteit bemutató 16 részes előadássorozatából Noé szerepét boncolgatta a Tranzit Házat zsúfolásig megtöltő közönségnek.

„A világ tele van Noékkal” – jelentette ki az egykori zsinagógában Röhrig Géza, így indokolva, miért éppen az általa a Biblia legtragikusabb, bukott figurájának tekintett férfiről fog beszélni.

Noé megdorgálta nemzedékét, de nem tanította, feketén-fehéren látta a világot, és a Jóisten meg akarta mutatni neki, hogy az színes. Ugyanis nem szerette ezt az embertípust, aki csak magát képes megmenteni, másokat nem”

– mutatott rá lebilincselő, olykor megrázó, máskor humoros előadásában Röhrig.

Noé felelőtlen volt társai iránt, „fütyült az emberiségre”, ezért az Isten korrekcióval élt: az állatokra kellett vigyáznia. „Noé egyfajta holokauszt-túlélő, szörnyű traumán van túl” – jellemezte „hősét” Röhrig, aki szerint ennek rá kellett jönnie, hogy Istent „nem lehet ilyen introvertált módon szolgálni”.

Az özönvíz kozmikus esemény, hívta fel a figyelmet Röhrig Géza, hiszen utána minden megváltozott, új világ köszöntött be, amely a nyelvek szétválasztásával, a Bábel tornyánál teljesedett ki, és azóta „ebben a világban fizikai értelemben már nincs változás”. Visky András író, dramaturg kérdéseire válaszolva elmondta, alkatánál fogva a Genezis világa vonzza leginkább, „és ez az egész családi katyvasz”, hiszen az Ószövetség szereplői nem mintacsaládok, a fiát feláldozni készülő Ábrahám például mai szemmel „egy sérült ember”.

„Van abban valami paprikajancsiság, ha az ember azt gondolja, hogy ennyi mindenről van mondanivalója” – vallotta be a 16 történetre utalva az előadó, de hozzátette, hogy ezeknek van egy íve, egyik adja a másikat. Noé történetéről elmondta, nem a megfejtés érdekli, hanem a tapasztalás, a pusztítás feltartóztathatatlansága, megfordíthatatlansága. „Az érdekel, aminél nincsen lejjebb” – árulta el hallgatóságának Röhrig, akinek saját koráról sincs hízelgő véleménye.

A moderátor arra vonatkozó kérdésére, hogy szerinte a mai nemzedéknek mivel kell szembenéznie, kijelentette, ez egy posztszekurális világ, a baj akkora, hogy már az észlelését is lehetetlenné teszi. 

Hangsúlyozta, nem akar misszionálni és négygyerekes családapaként „feszíti a húrt” azzal, hogy ennyit utazik és előadásokat tart. Azonban úgy véli, ha az ember el akar hinteni valamit a világban, meg kell szólalnia közönség előtt. Ugyanakkor azt vallja, nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy a Bibliát valaki kinyissa, hiszen „kell legyen egy olyan könyv, amit monasztikusan olvas az ember, és nem skolasztikusan”.

Az, hogy a 16 városban előadott 16 történetből könyv legyen, nem cél, és ha lesz is, az „egy száraz kivonat, űrhajóskoszt lesz ahhoz képest, amit az ember az előadásai során kotyvaszt” - mondta Röhrig Géza, hangsúlyozva, hogy mondandója az emberekkel való párbeszéd révén teljesedik ki. Leonard Cohen If It Will Be Your Will című dalának meghallgatása után ezért kötetlen beszélgetésre invitálta közönségét.

Udvarhelyen is előadást tart Röhrig Géza

Röhrig Géza körútja Magyarországon kezdődött, kolozsvári estje után a tervek szerint hétfőn Marosvásárhelyen folytatódott, kedden pedig Székelyudvarhelyen lép fel a színész, költő. Udvarhelyi előadását este hét órától a Kuvar utca 83. szám alatti baptista imaházban tartja. Az est házigazdája Mezei Ödön baptista lelkipásztor, az előadást követő beszélgetést Roth András Lajos vezeti. A belépés ingyenes.