Robbanás az urikányi bányában, egy vájár meghalt

Krónika 2017. október 30., 09:13

Robbanás történt hétfőn reggel a hobicaurikányi bányában, a baleset során három vájár megsérült, egyet eltűntnek nyilvánítottak – később kiderült, a negyedik bányász életét vesztette.

Dănuţ Buhăescunak, a Hunyad megyei bányaváros polgármesterének tájékoztatása szerint a detonáció hajnali hat órakor, az első váltáskor következett be, ekkor a tárnában négy bányász tartózkodott.

Három vájárt sikerült felhozni a felszínre, a negyedikről azonban a helyszínre érkezett mentőalakulatok nem tudták, hogy életben van-e. Később holtan találták meg a hobicaurikányi bánya egyik tárnájában. 

A három sebesültet bukaresti kórházakba szállítják. A bányászok a végtagok, az arc és a légutak szintjén szenvedtek égési sérüléséket – nyilatkozta az Agerpres szerint dr. Alin Vasilescu, a petrozsényi sürgősségi kórház igazgatója.

„Az egyik áldozat testfelszíne 30-40 százalékán égett meg, a másik testének 8 százalékán szenvedett égési sérüléseket. A bányászok a végtagok, az arc és a légutak szintjén szenvedtek égési sérüléséket” – mondta Vasilescu. A harmadik bányász enyhébb sérüléseket szenvedett.

A petrozsényi ügyészség bűnügyi eljárást indított a robbanással kapcsolatban – jelentette a bukaresti legfőbb ügyészség.

A bányarobbanásnál dolgozó mentőcsapat két tagja füstmérgezést kapott és a petrozsényi sürgősségi kórházba szállították őket.

{K1}

A négy vájár különben a bánya bezárásán dolgozott, mintegy 450 méterrel a földfelszín alatt, amikor a robbanás bekövetkezett. A News.ro hírügynökség emlékeztet, hogy a hobicaurikányi bánya bezárásáról még 2009-ben született döntés, ennek értelmében ez év végéig kell megszüntetni a kitermelést. A bányatársaság 2200 alkalmazottjából mára már csak háromszázan maradtak, a többit elbocsátották.

Legutóbb Lupényben történt hasonló baleset október 5-én, amikor mintegy tíz méter hosszan beomlott egy szénbánya 500 méter mélyen vájt tárnája. Az ott dolgozó tizenegy bányász közül nyolcan azonnal a felszínre tudtak jönni, hárman viszont az omladék alatt és mögött rekedtek. Az akkori szerencsétlenségben két bányász életét vesztette, a harmadik súlyos sérüléseket szenvedett.

A román állam gazdaságtalanságuk miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik fejtés. A lupényit és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandók listájára, ott 2018-ban fejtenek kőszenet utoljára, de bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.