Kerékpározással sürgették az autópálya-építést Bihar megyében

Kőrössy Andrea 2017. október 29., 16:54

Harmincöt személy, köztük nyolc gyermek biciklizett szombaton Bihar megyében az észak-erdélyi autópálya folytatása érdekében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) partiumi szervezete és a megye vállalkozóit tömörítő szövetség által szervezett akción.

Szilágyi Zsolt, a néppárt elnöke (jobbról a második) feleségével és három gyermekével vett részt a biciklis felvonuláson Fotó: Agerpres

A 28 kilométeres távot megtett kerékpározók a kormányfő, a közlekedésügyi miniszter és a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetőjének figyelmét kívánták felhívni arra, hogy sürgősen neki kell látni az észak-erdélyi sztráda folytatásának, „ezúttal azonban reális esélyekkel kell nekivágni a projektnek, hogy az utolsó előírt négyzetméterig elkészüljön az autópálya”.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének vezetője az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta:

2004 óta a megyében egyetlen méternyi autópályát sem adtak át.

Hangsúlyozta: jövő évben az ország abba a „lehetetlen és kínos” helyzetbe fog jutni, hogy az Európát átszelő sztráda Borsig fog érni, és nem fog folytatódni Romániában. Csomortányi emlékeztetett: az észak-erdélyi autópálya 400 kilométeréből eddig alig 55 kilométert sikerült befejezni, ráadásul a legutóbbi, 2016-os országos infrastrukturális tervben a Marosvásárhely és Brassó közötti sztráda sem szerepelt.

„2004 óta számos adminisztratív eljárást elindítottak, de mégsem látunk gyakorlati előrelépést, időközben pedig a félig elkészült szakaszok is folyamatosan amortizálódnak” – hívta fel a figyelmet az EMNP-s politikus.

Szilágyi Zsolt, a néppárt elnöke, aki feleségével és három gyermekével vett részt a biciklis felvonuláson, elmondta: az autópályák hiánya az ország, Erdély és Európa számára is veszteséget jelent.

Azt akarjuk, hogy az általunk befizetett adókból Európához méltó közlekedési infrastruktúra álljon rendelkezésünkre”

– hangsúlyozta a pártelnök. A szervezők beszámolója szerint a nagyváradi Széchenyi (Traian) parkból indult 25 kerékpározóhoz Hegyközpályi községben további tíz biciklis csatlakozott, a résztvevők a Szalárd közelében lévő autópálya-építőtelepig kerekeztek.

Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus még szerdán azt nyilatkozta az Ebihoreanul.ro portál beszámolója szerint, hogy a biciklis felvonulás értelmetlen, hiszen ismerve az építkezéshez szükséges eljárások menetét, kijelentheti, hogy ezek a „normális ütemben” haladnak.