Eddig több mint 2000 ukrán katona vesztette életét a Donyec-medencében zajló hadműveletekben

MTI 2017. október 29., 12:19

Csaknem elérte a 11 ezret az ukrán fegyveres erők harci vesztesége emberéletben és sebesültekben a Donyec-medencében 2014-ben kezdett „terrorellenes hadműveletben” – derült ki az ukrán vezérkar sajtóosztályának szombati közleményéből.

Fotó: MTI/AP/Inna Varenycia

„A terrorellenes művelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők harci vesztesége 10 710 fő, közülük

2333 az elesettek száma, és 8377-en sebesültek meg vagy szenvednek különböző pszichés betegségekben a harci cselekmények következtében”

– áll a dokumentumban.

A vezérkar adatai szerint az elmúlt évben a harci cselekményekben 212 katona veszítette életét, a sebesültek száma pedig 1277 volt. „Emellett a nem harci veszteség 65 százalékkal kevesebb volt, mint a harci cselekmények vesztesége. Az idei, 2017-es évben jelentős csökkenés figyelhető meg a nem harci cselekmények veszteségmérlegében, ezek száma mintegy felére csökkent” – hangsúlyozta az ukrán vezérkar közleménye.

Anatolij Matiosz katonai főügyész korábban azt közölte, hogy az ukrán fegyveres erők és más fegyveres alakulatok nem harci cselekmények következtében elszenvedett vesztesége emberéletben a terrorellenes hadművelet kezdete óta 10 103 főt tett ki, amit a főügyész „rettenetes statisztikának” nevezett.

Szavai szerint „két teljes értékű dandár pusztult el” csak azért, mert a katonák nem tartották be a szabályzatot vagy feletteseik parancsait, vagy bűncselekményeket követtek el, olykor egymás ellen.

Elmondta, hogy legalább 360 ezren szenvednek „poszttraumás stressz szindrómában” a kelet-ukrajnai hadművelet résztvevői közül.

Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter azt közölte, hogy a hadsereg nem harci veszteségeinek fő okai a különböző betegségek, a biztonságtechnika megsértése és az alkoholfogyasztás. Szavai szerint minden egyes esetet kivizsgálnak, és intézkedéseket tesznek, hogy ezek ne ismétlődjenek meg.