Jóváhagyták Dan Diaconescu feltételes szabadlábra helyezését

Hírösszefoglaló 2017. október 27., 22:46

Helyt adott pénteken a bukaresti negyedik kerületi bíróság a Dan Diaconescu feltételes szabadlábra helyezésére vonatkozó folyamodványnak. A döntés nem jogerős, három napon belül megtámadható.

Dan Diaconescu (archív felvétel) Fotó: Libertatea.ro

Dan Diaconescu a rahovai börtönben tölti öt és fél éves büntetését, amelyet zsarolás miatt szabtak ki rá – emlékeztet az Agerpres. Az Ocram Televiziune Kft. többségi tulajdonosát, az OTV műsorvezetőjét 2015 márciusában ítélték el jogerősen kétrendbéli zsarolás miatt.

Ugyanabban az ügyben az OTV másik műsorvezetője, Doru Pârv négy év letöltendő börtönbüntetést kapott és öt évre eltiltották attól a jogtól, hogy írott vagy audiovizuális sajtóban dolgozasson, Mitruş Ghezea műsorvezetőre pedig két és fél év szabadságvesztést róttak ki a bírák zsarolás miatt.

A DNA vádja szerint Dan Diaconescu – a róla elnevezett PPDD párt alapítója, amely 2012-ben 14 százalékot szerzett a parlamenti választásokon – bűntársai közvetítésével

megzsarolta Ion Moţot, az Arad megyei Zaránd község polgármesterét, 200 ezer eurót kérve tőle azért, hogy elhallgassa az elöljáró állítólagos törvénytelen ingatlanügyleteit.

Moţ ki is fizetett neki 30 ezer eurót és 42 ezer lejt. Az OTV volt műsorvezetője Paul Petru Ţârdea üzletembert is megzsarolta, 100 ezer eurót követelve tőle, amiből 4500 eurót kapott meg.