Dolgoznak a gépkocsik után fizetendő új zöldilletéken

Krónika 2017. október 25., 18:38

Környezetvédelmiilleték-kötelesek lesznek a Romániában forgalomba íratott személygépkocsik a károsanyag-kibocsátási értéküktől függően – közölte Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

Fotó: Haáz Vince

Bár a tárcavezető szerint nem illetéket vagy adót fognak kivetni, a járműtulajdonosok a jövő év elejétől többletdíjat lesznek kénytelenek fizetni az Euro 2-es, Euro 3-as és Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autók után.

„Azt szeretnénk, ha a hazai országutakon közlekedő valamennyi szennyező gépkocsi illetékköteles lenne a kibocsátott emisszió függvényében.

Három kritériumot veszünk figyelembe az illeték kiszámításakor: az autó hengerűrtartalmát, a környezetvédelmi besorolását és a széndioxid-kibocsátásának mértékét”

– nyilatkozta a környezetvédelmi miniszter.

Gavrilescu azzal indokolta a többletdíj bevezetését, hogy az év első hónapjában nyolcvan százalékkal megugrott a használtautó-behozatal az országban a tavalyi év hasonló időszakához képest, emiatt pedig romlott a levegő minősége.

A minisztériumi szakbizottság három héten belül köteles kidolgozni az új illetéket.

A román kormány idén február elsején szüntette meg a gépkocsik első forgalomba íratásakor felszámolt speciális adót, ennek hatására azóta közel 400 ezer használt autót hoztak be külföldről. Az új illeték bevezetésének terve ellentmond Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök nemrég tett nyilatkozatával, miszerint meg kell fékezni a használt gépkocsik importját, ám nem új adóval.