Behajtási díjjal ellensúlyoznák Bukarestben és Kolozsváron is a megnövekedett gépkocsiforgalmat

Rostás Szabolcs 2017. október 24., 15:29

Bukarestben és Kolozsváron egyaránt környezetvédelmi illeték bevezetését fontolgatják a személygépkocsik számának látványos megugrása miatt. A kormány szándéka egyelőre nem ismert.

Fotó: Pál Árpád

Némi meglepetésre hevesen kifakadt a román balliberális kormánykoalícióra Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere. A szociáldemokrata politikus az Adevărul napilapnak adott interjúban helytelen döntésnek nevezte, hogy az előző, Sorin Grindeanu vezette kabinet az év elején kivezette a használt személygépkocsik regisztrációs adóját, és ezáltal „rászabadította" az országra „Európa négykerekű roncsait”.

„A környezetvédelmi illeték megszüntetésével Európa összes tragacsa Romániában kötött ki, különösen a fővárosban. Ez így nem mehet tovább, lassan lehetetlen lesz közlekedni nálunk” – méltatlankodott a bukaresti közlekedés gördülékennyé tételére vonatkozó kérdésre válaszolva a főpolgármester.

Firea közölte, kikéri Bukarest lakosságának véleményét egy új környezetvédelmi illeték bevezetéséről, és ha a lakosok beleegyeznek, a közeljövőben kivetik az adót azokra a sofőrökre, akik be kívánnak hajtani a belvárosba.

Később kiderült, az elöljáró nem referendumot, hanem közvélemény-kutatást, „népi konzultációt" tervez, ennek keretében pedig a lakótársulások és a kerületi polgármesteri hivatalok álláspontját kéri ki az ügyben. Gabriela Firea egyébként hónapokkal ezelőtt, a bukaresti buszsávok tesztelésekor előrebocsátotta, hogy fokozatosan le kívánja szoktatni az autózásról a fővárosiakat, ellenkező esetben ugyanis szerinte a városi közlekedés egyszerűen bedugul.

A felpörgött gépkocsivásárlás a többi romániai nagyvárost is lépéskényszerbe hozta. Számos önkormányzat fontolgatja, hogy a városközpont forgalmának csökkentése érdekében matricarendszert vezet be, ennek megfelelően a járművekre környezetszennyezési adataik alapján különböző színű matricákat lehet váltani, a nagyvárosokat pedig övezetekre osztják, megszabva, hogy egy adott zónába milyen színű matricával lehet majd behajtani.

Fotó: Haáz Vince

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere kedden a Krónika erre vonatkozó kérdésére emlékeztetett: Emil Boc polgármester már hónapokkal ezelőtt bejelentette, megtörténhet, hogy környezetvédelmi adót vet ki az önkormányzat a központba behajtó gépkocsik tulajdonosaira. „Konkrét lépés még nem történt, a döntést pedig mindenképpen hosszas konzultáció, közvita után hozná meg az önkormányzat. De

gondolkodunk egy ilyen illeték bevezetésében, hiszen a gépkocsik számának növekedése Bukarest után nálunk érezhető leginkább”

– nyilatkozta lapunknak az alpolgármester, hozzátéve: a megnövekedett autóforgalmon leginkább Kolozsvár régóta tervezett körgyűrűjének megépítése enyhítene.

A román kormány idén február elsejei hatállyal vonta vissza a gépkocsik első forgalomba íratásakor felszámolt speciális adót, ennek köszönhetően olcsóbban lehet használt autó birtokába jutni. Nem véletlenül, hiszen a Románia 2007-es uniós csatlakozása után bevezetett, környezetvédelmi bélyegilletéknek és autóregisztrációs díjnak egyaránt nevezett adónem például az Euro 3-as besorolású gépkocsik esetén az autó árának a felét is meghaladhatta.

A regisztrációs adó vagy a környezetvédelmi illeték eddig kipróbált változatairól kiderült, hogy sértik az uniós jogot,

és mindegyik próbálkozásnak az lett a vége, hogy a román állam futószalagon veszítette el az ellene indított kártérítési pereket, vagy önként visszafizette a járművek forgalomba íratásakor beszedett illetéket. (A kormány nemrég döntött a regisztrációs illeték visszafizetéséről, amelyet jövő év augusztusáig lehet igényelni).

Az illeték eltörlése nyomán óriási mértékben megnőtt a kereslet a használt autók importja iránt, hasonló tendenciára – kisebb mértékben – egyedül 2012-ben volt példa, amikor a regisztrációs díjnak az Európai Bizottság felszólítására történt ideiglenesen felfüggesztése nyomán egész évben 175 ezer használt külföldi személygépkocsi gurult be az országba.

Időközben a balliberális koalíció vezetői is belátták: mégse jó, ha Románia a kontinens autótemetőjévé válik. Liviu Dragnea PSD-elnök nemrég bejelentette: olyan intézkedéscsomagon dolgozik a környezetvédelmi minisztérium, amely megfékezi a használt gépkocsik importját, ez azonban nem új adó lesz, hanem esetleg a roncsautóprogramra kiutalt keretet növelik. A szaktárca egyelőre nem állt elő konkrétummal, korábban viszont Grațiela Gavrilescu miniszter arról beszélt, hogy új illetékkel fogják pótolni a gépkocsi-regisztrációs adót. Sőt a kabinetben azt is tervbe vették, hogy németországi mintára környezetvédelmimatrica-rendszert vezetnek be a nagyvárosokban, ezzel helyettesítve a környezetszennyezési díjat.

Felturbózott gépkocsivásárlás

Hazai autókereskedők becslése szerint év végéig a használt autók importja eléri a félmilliót, ha pedig a tendencia ilyen ütemben folytatódik, az ország nem sokáig marad sereghajtó az EU-ban az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsorban, ahol az uniós átlag 497, míg Romániában 261 gépkocsi jut ezer emberre. Hivatalos adatok szerint az év első kilenc hónapjában 378 424 használt gépkocsit írattak forgalomba Romániában, hetven százalékkal többet, mint 2016 hasonló időszakában. A behozott használt autók száma ötször nagyobb az újonnan vásárolt személygépkocsikénál, amelyekből idén 78 769 fogyott (16 százalékkal több, mint a tavalyi év első kilenc hónapjában).

Különben a tavalyi év egészében 396 538 autót állítottak forgalomba az országban (19 százalékkal többet, mint 2015-ben), amiből 300 ezer volt a használt gépjármű. Márkákra lebontva a használt autók körében a vásárlók a Volkswagent (98 919 darab idén), az Opelt (47 614) és a Fordot (37 707) kedvelik leginkább. A romániai személygépkocsipark létszáma 2016 végén meghaladta a hétmilliót, ebből 1,2 millió Bukarestben közlekedik. A fővárosi gépkocsik mindössze kevesebb mint tíz százaléka fiatalabb két évesnél.
Behajtási pótdíj Londonban

Csaknem a kétszeresére, 20 font (102 lej) fölé emelkedett hétfőtől a londoni behajtási díj a régi, korszerűtlen motorokkal felszerelt járművek számára. A Sadiq Khan polgármester által elrendelt intézkedés alapján a 2006 előtt gyártott benzin- és dízelüzemű magángépkocsik tulajdonosainak a jelenlegi 11,50 fontos behajtási alapdíjon felül 10 font szennyezési pótdíjat kell fizetniük minden egyes alkalommal, amikor hétköznap reggel hét és este hat óra között behajtanak a díjasított belvárosi övezetbe.

Khan a BBC rádiónak elmondta: Londonban a krónikusan szennyezett levegő miatt egészségügyi válsághelyzet alakult ki, évente 9 ezer londoni hal meg olyan betegségekben, amelyek a légszennyezettséghez köthetők. A YouGov közvélemény-kutató cég a díjemelés napjára időzített felmérésében kimutatta: a brit főváros lakosságának 74 százaléka támogatja a pótdíj kivetését a legszennyezőbb régi járművekre. Nagy-Britanniában 2040-től meg is tiltják a benzin- és dízelüzemű új személyautók és furgonok értékesítését.