Sógor az EP-ben: Romániában rendszeres a magyarok elleni gyűlöletbeszéd

Krónika 2017. október 24., 10:56

Romániában rendszeressé váltak a magyar kisebbség elleni uszító üzenetek, hívta fel a figyelmet Sógor Csaba EP-képviselő az Európai Parlament plénumában.

A jelenség ma már a politikai életre is rányomja a bélyegét, gyakorlatilag megbénítja a többség és a kisebbség közötti - amúgy is akadozó és részleges – párbeszédet, idézte az RMDSZ politikusát szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben annak sajtóirodája.

Miközben az elmúlt időszakban a gyűlöletbeszéd elleni fellépés az online térben okoz komoly nehézségeket a hatóságoknak világszerte,

Romániában a nyomtatott lapokban és az audiovizuális médiában váltak rendszeressé az országban élő magyar kisebbség elleni uszító üzenetek, hívta fel az EP-képviselő hétfő este a strasbourgi plénum figyelmét.

Sógor Csaba rávilágított: a magyarokat becsmérlő, a tényeket semmibe vevő és az etnikai gyűlöletet feltüzelő üzenetek büntetlenül hangozhatnak el a román médiában, széles körben ismert televíziós műsorvezetők, újságírók vagy akár a tudományos élet ismert személyiségeinek szájából.

A társadalmi hatások egyértelműek, felmérések szerint ugyanis a magyar kisebbség elutasítottsága növekedőben van, a román politikai elit körében pedig senki sem emeli fel a szavát a jelenséggel szemben” – magyarázta az EP-képviselő.

Sógor Csaba arra is kitért, hogy az ország jövőre szeretné ünnepelni fennállásának 100. évfordulóját.

„A Romániában száz éve élő másfél millió magyar felé azonban eddig csak pökhendi, kioktató vagy egyenesen ellenséges üzenetek érkeztek”

– nehezményezte az erdélyi EP-képviselő.