Félmillió katalán az utcán: „nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is”

MTI 2017. október 21., 22:02

Mintegy 450 ezren tüntettek a katalán függetlenség mellett szombaton az 1,6 millió lakosú Barcelonában a helyi rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint. Carles Puigdemont katalán elnök összehívta a katalán parlamentet. 

A katalán elnök és kormányának tagjai a megatüntetés élére álltak Fotó: Toni Albir (EFE)

A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva. A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének szabadon bocsátását.

Ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással. Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak. Puigdemont szombat esti televíziós beszédében bejelentette a katalán parlament összehívását, hogy „megvitassák és eldöntsék” a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire. A katalán elnök szerint az „önrendelkezésük megsemmisítésére irányuló támadást” nem fogadhatják el.

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: „ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is”.

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke – miután miután részt vett a felvonuláson – sajtótájékoztatóján „de facto államcsínynek” nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel „lefejezik” a katalán intézményeket. „Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül” – fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal.

A függetlenségi párti politikus azt hangoztatta: Mariano Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait. Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.

Megszólalt a katalán függetlenségi törekvéseket határozottan támogató legendás futballedző, Pep Guardiola is, aki szerint a madridi kormány döntése „szomorú nap a demokrácia számára”. „Azt hittem, a 21. században nem történhet meg ilyesmi, de sajnos mégis. A katalán parlament sokkal hosszabb ideje működik, mint a spanyol. Nagyon szomorú vagyok, mert az egyetlen dolog, amit akartunk, az a szavazás volt, és ezt is megakadályozták” – jelentette ki szombaton az angol Manchester City katalán trénere. A szakember hozzátette: a népakarat valamennyi törvény fölött áll, beleértve még az alkotmányt is.