Fellendítené a Zsil-völgyi szénbányászatot a román miniszterelnök

Krónika 2017. október 21., 20:38

A bányaipar újratechnologizálása és a bányászat biztonságának szavatolása volt a legfontosabb napirendi pont azon a tárgyaláson, amelyet Mihai Tudose miniszterelnök folytatott szombaton Petrozsényban a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) és a bányászszakszervezetek vezetőivel.

A miniszterelnök azt mondta: azt szeretné, hogy a szénbányászat ismét versenyképes legyen, és jövőre Románia ne szoruljon szénbehozatalra azért, hogy működtetni lehessen a marosnémeti és zsilymacesdparosenyi hőerőműveket.

„Látogatásom célja, hogy hozzájáruljak ahhoz, hogy újratechnologizáljuk a szénbányászatot és visszaadjuk a Zsil-völgye büszkeségét” – idézte az Agerpres hírügynökség a miniszterelnököt.

A kormányfő kifejtette: a projektet a bányászszakszervezetek bevonásával dolgozzák ki, és egy hónapot adott a Doru Vişan államtitkárnak, a CEH, valamint a szakszervezetek vezetőinek, hogy hosszú távú tervet dolgozzanak ki a bányaipar korszerűsítésére.

A CEH jelenlegi széntartaléka 82 ezer tonna, ez kevesebb mint fele annak a mennyiségnek (170 ezer tonna), amennyinek ilyenkor lennie kellene.