Elfogták a müncheni késelőt, román az egyik áldozat

MTI 2017. október 21., 18:50

A bajor rendőrség őrizetbe vett egy 33 éves német állampolgárságú férfit a szombat reggeli müncheni késes támadások ügyében – közölte a rendőrség. Az áldozatok egyike román állampolgár.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a támadó zavart elmeállapotban követte el tettét. Hubertus Andrae, a rendőrség müncheni parancsnoka sajtóértekezletén azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna. „A gyanúsított mentális jellegű egészségügyi problémákkal küzd” – tette hozzá.

A férfi Münchenben hat különböző helyszínen vaktában támadt késsel járókelőkre, összesen nyolc embert – hat férfit, egy 12 éves fiút és egy nőt – sebesített meg könnyebben. A sebesültek között van egy román és egy olasz állampolgár. A bukaresti külügyminisztérium szombat délutáni közleménye szerint a román állampolgár könnyebb sérüléseket szenvedett a támadás során, és a helyszínre sietett mentőorvosok látták el. A tárca hozzátette: Románia müncheni konzulátusa figyelemmel követi az eseményeket, folyamatosan kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal, szükség esetén pedig konzuli segítségben részesíti a román áldozatot.

A támadó kerékpárral próbált elmenekülni a támadások után, de a rendőrség hamar elfogta. A férfi már korábban is a hatóságok látókörébe került súlyos testi sértés miatt.

Münchenben komoly pánikot keltett a késes támadások híre. Tavaly nyáron egy 18 éves ámokfutó kilenc embert lőtt agyon egy bevásárlóközpontban, mielőtt magával is végzett volna. Az akkori támadásnak további 35 sebesültje volt.