Késnek az új buszok Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. október 21., 14:12

Meg kell ismételni a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) buszok vásárlására kiírt közbeszerzési eljárását, mivel a licitre jelentkezett cégek közül egyik sem nyújtott be konkrét árajánlatot, így a pályázatot érvénytelennek nyilvánították.

Fotó: Biró István

Liviu Neag, a CTP igazgatója azt nyilatkozta: a közbeszerzési eljárást a lehető legrövidebb időn belül megismétlik. A licit során 10 darab, meglehetősen rövid, alig 9-10 méter hosszú kisbuszokat akarnak vásárolni.

Az új járművekre azért van szüksége a kolozsvári tömegközlekedési vállalatnak, hogy a város gyérebben lakott részeibe is indíthasson rendszeres járatokat,

ezek a buszok ugyanakkor a szűkebb utcákban is elférnek.

A CTP egyébként is nagy bevásárlást folytat: nemrég húsz új trolira írtak alá adásvételi szerződést, továbbá közbeszerzési eljárást hirdettek 50 darab normál és 15 csuklósbusz megvételére. Az önkormányzati hatáskörben levő vállalat igazgatója közölte: az óvásokat elbíráló országos tanács elkaszálta az 50 busz beszerzésére kiírt pályázatot, ezért azt is meg fogják ismételni, de ezúttal már 60 jármű megvásárlását foglalják bele.

A 15 csuklósbusz közbeszerzése sikeresen lezárult, a 18 méter hosszú járműveket a Mercedes fogja kiszállítani jövő év márciusáig.

Ezenkívül a kolozsvári polgármesteri hivatalnál is folyamatban van 11 elektromos busz vásárlása, a közeljövőben pedig további 19 korszerű jármű beszerzését tervezik, Emil Boc polgármester pedig nemrég arról is beszámolt, hogy a megyeszékhely számára új trolikat és villamosokat is vesznek hamarosan.

Boc ugyanakkor azt nyilatkozta:

a közlekedésügyi minisztériumtól azt kérték, engedélyezze Kolozsvár déli körgyűrűje megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítését,

ellenkező esetben elveszíthetik a 38 kilométeres szakasz kivitelezésére elkülönített 138 millió európai uniós támogatást. Az elöljáró elengedhetetlenül fontosnak nevezte a terelőút megépítését.