Kalotaszeg őszi „ízét” ünneplik: Csipkebogyó-fesztivál Kalotaszentkirályon

Krónika 2017. október 19., 16:16

Színes programkínálattal várják a résztvevőket hétvégén a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon rendezendő 12. Csipkebogyó-fesztiválon.

Kulturális, gasztronómiai és szórakozató programokon vehetnek részt az érdeklődők a 12. Csipkebogyó-fesztiválon, amelyet pénteken és szombaton szerveznek a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon.

A rendezvénysorozatot pénteken 20 órától Kovács Kurucz János Kalotaszegi krónikácskák című könyvének bemutatója nyitja a helyi kultúrotthonban, majd 20.30-tól Dr. Hevesi Attila geográfus Kalotaszeg közelmúltja (1969-2002) egy anyaországi szemével című, diavetítéssel egybekötött előadását követi figyelemmel a közönség. 21.30-tól szintén vetítéssel egybekötött produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők Marosán Csaba színművész előadásában, Bomlott cimbalom – Arany János ismeretlen arca címmel.

A csipkeízfőző-verseny résztvevői szombaton 8 órától gyülekeznek a Szent István-park mellett,

ahol előkészítik, feldíszítik a standokat. 10.30-tól megnyitják Sinkó Kalló Katalin Kalotaszegi nagyírásos címet viselő kiállítását a zentelkei imateremben, majd 11 órától kezdetét veszi a csipkeízfőző-verseny. A néptánccsoportok 11.30-tól felvonulnak a kultúrotthontól a Szent István-parkig, 12 órától pedig információs kapukat adnak át. Az ünnepségen Póka András-György polgármester mond köszöntőbeszédet, fellép a csongrádi fúvózenekar, valamint a helyi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport.

16 órakor a zsűri kiértékeli a lekvárokat, majd 20.30-tól kezdetét veszi a csipkebál a kultúrotthonban,

ahol színpadra lép a bánffyhunyadi Suhanc Néptánccsoport, a csongrádi fúvószenekar, az est folyamán kihirdetik a verseny eredményét, illetve Juhász István retró zenével várja a bulizni vágyókat.

A szervezők állandó programokat is kínálnak szombatra: a kalotaszentkirályi tájház látogatása 10–16 óra között, az Ady Endre-emlékszoba megtekintése 10–12 és 14–16 óra között, a református erődtemplom látogatása 10–12 és 14–16 óra között. Lehetőség nyílik lovasszekerezésre a faluban Szent István-park – Bánffy-ház – Központ – Szent István-park útvonalon, illetve gyerekek lovagoltatására Betlendi Beáta és István felügyelete alatt, 11–14 óra között.

Szintén szombaton a Kolozsvári Kulturális Központ bújócskaversenyt szervez az Iluska panzió udvarán. A népművészeti vásárban számos érdekességet próbálhatnak ki a látogatók, mint a fafaragás, bútorfestés, kosárfonás, gyöngyfűzés. A szervezők különböző szörpökkel, bográcsgulyással, töltöttkáposztával, miccsel, sajttal, mézzel, lekvárokkal, süteményekkel várják a vendégeket.

Számos pozitív hatása van Kalotaszeg jellegzetes növényének

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, hecsedli, hecserli, bicske. A-, B1-, B2-, és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A bogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp vagy lekvár, mártás, leves készítésére használjuk. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik.