Audiovizuális slam produkciót mutatnak be ’56 emlékére

Krónika 2017. október 19., 11:51

#BARIKÁD az ’56-os szabadságharc romantikája címmel audiovizuális slamprodukciót indít körútra az RMDSZ október 19–28. között a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont közreműködésével.

A szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a megmozdulás célja „becsempészni” október 23. hangulatát Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagyvárad, Szatmárnémeti és Kolozsvár középiskoláinak falai közé.

Az érdeklődők csütörtökön 16 órától a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében tekinthetik meg először a produkciót.

„Rendezvénysorozatunkkal arra törekszünk, hogy a fiatal generációt bevonjuk az ’56-os ünneplések körforgásába. Az ünnepi beszédeken, versmondáson és koszorúzáson túlmutató alternatívát nyújtunk a hőseinkre való megemlékezésben”

– mondta Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke. A többnapos turné alatt a fiatal művészek saját szövegekkel, korhű naplórészletekkel készülnek, kép- és hanghatások kíséretében.

Banga Szilárd, a Nest alapítója szerint a produkció minden olyan személynek ajánlott korosztálytól függetlenül, aki a kísérleti műfajokra lehetőségként tekint.

Ez az önkifejezésnek egy olyan formája, amely a fiatalokat arra ösztönzi, hogy merjenek véleményt nyilvánítani, ezért is álltunk a kezdeményezés mellé.

Úgy gondolom, ‘48-nak és ‘56-nak ugyanaz volt a célja, mint amit napjainkban a slam mint művészeti ág és a Nest közvetít, ez pedig nem más, mint erőteljes ösztönzés, amely a nemtetszés felvállalását, a kompromisszumok felszámolását, szabad véleménynyilvánítást és az elnyomás elleni küzdelmet jelenti” – fogalmazott Banga Szilárd.