Végső ultimátum Katalóniának: Madrid csütörtökön felfüggesztheti az autonómiát

Balogh Levente 2017. október 18., 17:45

A madridi vezetés szerdán ismét figyelmeztette Barcelonát: amennyiben nem tesznek le egyértelműen a függetlenség kikiáltásáról, csütörtökön életbe léptetik az alkotmány azon cikkelyét, amely lehetővé teszi a tartomány autonómiájának felfüggesztését.

Mariano Rajoy kormányfő (képünkön) arra kérte Carles Puigdemont katalán elnököt, hogy járjon el „értelmesen és kiegyensúlyozottan” Fotó: MTI/EPA/Javier Lizon

Madrid lépéseket tesz a katalán autonómia részleges vagy teljes felfüggesztésére abban az esetben, ha a függetlenségpárti katalán vezetők a csütörtök reggel tíz órára kitűzött határidőig nem tesznek le a függetlenség kinyilvánításáról – jelentette ki szerdán Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes. Mariano Rajoy kormányfő helyettese leszögezte: amennyiben Carles Puigdemont katalán elnök nem teljesíti Madrid kérését,

kiprovokálja az alkotmány 155-ös cikkelyének hatályba léptetését, amely lehetővé teszi az autonómia felfüggesztését”.

Mariano Rajoy kormányfő is üzent szerdán Puigdemontnak, arra kérve őt, járjon el „értelmesen és kiegyensúlyozottan", és helyezze előtérbe az összes polgár érdekeit.

Carles Puigdemont múlt hét kedden a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jei népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

{K1}

Másnap a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét, és erre első határidőként a hétfő délelőtt 10 órát szabta meg. Mint arról beszámoltunk, Puigdemont hétfőn egy levélben párbeszédre kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, de nem adott egyértelmű választ arra kérdésre, hogy múlt kedden kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. A katalán vezető két hónapos tárgyalási időszakot javasolt a konfliktusból kivezető út megtalálása érdekében. Mint írta, tartsák meg mielőbb az első találkozót, és kössék meg az első megállapodásokat.

Madrid azonban merev elutasítással reagált a levélre. Soaraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes reakciójában leszögezte:

a katalán elnöknek csütörtökön reggel 10 óráig áll rendelkezésére az idő arra, hogy lemondjon a függetlenségről, ellenkező esetben Madrid felfüggeszti a katalán autonómiát, és átveszi a terület irányítását.

Kijelentette: Puigdemontnak egyértelmű igennel vagy nemmel kell felelnie arra a kérdésre, kinyilvánította-e a függetlenséget.

Eközben kedden éjjel Barcelonában mintegy kétszázezren tüntettek a hétfőn letartóztatott Jordi Sanchez és Jordi Cuixart szabadon engedéséért. A legfelsőbb bíróság azzal érvel, hogy nem politikai tevékenységüket, hanem egy erőszakos demonstrációt kérnek számon Sanchezen és Cuixarton. Azt ugyanakkor videofelvételek bizonyítják, hogy a vandalizmusba fordult szeptemberi demonstráción mindketten azt kérték a tüntetőktől, hogy vessenek véget a rombolásnak, és menjenek haza.

A kedd esti tüntetésen „A jogok és szabadság védelmében” feliratú transzparenst tartottak a magasba, elénekelték a katalán himnuszt és azt skandálták: „függetlenség”, „szabadság”. „A demokrácia szégyenének” nevezte a büntetőbíróság döntését Jordi Turull katalán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint ilyet még a Franco-diktatúra idején sem tett a bíróság. Mint mondta, a két civil szervezeti vezető ártatlan, a bíróság pedig inkompetens.