Kitart a liberális bojkott, de a Bihar Megyei Tanács tudott szavazni a bérekről

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 17., 22:04

A Bihar megyei önkormányzatnak többszöri próbálkozás után sikerült szavaznia a közalkalmazottak fizetéséről, a PNL-frakció és az RMDSZ–PSD–ALDE-koalíció között immár több mint egy éve tartó harc azonban nem ért véget.

Fotó: Facebook/Bihar Megyei Tanács

Ismét kaphatnak fizetést a Bihar Megyei Tanácshoz tartozó intézmények alkalmazottai, miután az önkormányzat kedden – hét sikertelen próbálkozás után – jóváhagyta az új, bérezésekre vonatkozó határozattervezetet. A közel hétszáz érintett közalkalmazott, mint ismeretes, a nemzeti liberális párti (PNL) frakció bojkottjának áldozatává vált, a liberálisok ugyanis az elmúlt időszakban hol távolmaradással, hol pedig a napirendi pontok leszavazásával próbálták meggátolni, hogy a Szociáldemokrata Pártból (PSD) kizárt Ana Maria Tiron helyére beiktassák az új önkormányzati képviselőt, a szalontai Szatmári Adriant.

Utóbbi kinevezését egyébként a keddi tanácsülésen sem tudta érvényre jutatni a – hiányzó tanácsos beiktatásáig az ellenzéki liberálisokkal egyenlő létszámú – RMDSZ-PSD-ALDE alkotta koalíció, de a Bihar megyei önkormányzatot irányító Pásztor Sándor tájékoztatása szerint

az olyan jelentős határozattervezeteket, mint amilyen az alkalmazottak fizetései, avagy az uniós támogatással tervezett fejlesztési projektek, már sikerült vita nélkül megszavazniuk.

Az RMDSZ-es elöljáró a Krónika érdeklődésére közölte: kedden késő délutánig a fizetésekre vonatkozó iratokat írta alá annak érdekében, hogy a közalkalmazottak csütörtökön, de legkésőbb pénteken hozzájussanak a múlt havi bérükhöz.

Ami Szatmári beiktatását illeti, erre a következő tanácsülésen kerülhet sor, de Pásztor továbbra is szkeptikus. Mint magyarázta, a keddi ülésen újabb formai vita zajlott a témában, de az érvényesítésben illetékes bizottság liberális tagja nem volt hajlandó részt venni a helyben összehívott bizottsági ülésen.

Most már kényszerhelyzetbe kerültek a liberálisok”

– vélekedett Pásztor, emlékeztetve, hogy a törvény értelmében egy, a pártlista alapján megválasztott tanácsos beiktatását nem lehet a tanácsülésen megvétózni. Arra is rámutatott, hogy Tiron ügyében a prefektus azon határozatát támadták meg a bíróságon, amelyben hivatalosította a megyei tanácsban megüresedett helyett ezért szerinte a bíróságon ma tárgyalandó ügy „alany nélküli”. A kialakult helyzet kapcsán egyébként korábban Szatmári is a törvényszékhez fordult, azt kérve, hogy a bíróság kötelezze a 17 liberális tanácsost a beiktatására.