Bűnvádi eljárás indult a szászrégeni temetőgyalázás ügyében

Krónika 2017. október 17., 12:07

Bűnvádi eljárást indított és három személyt hallgat ki a szászrégeni rendőrség a város zsidó temetőjének meggyalázása ügyében. Ismeretlenek a sírkert bejárati kapuját és tíz sírt rongáltak meg.

A szászrégeni zsidó temető Fotó: Promovareurbana.ro

Sírgyalázás és rasszista, xenofób szimbólumok használata miatt kezdett nyomozásba a szászrégeni rendőrség, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Andreea Pop, a Maros megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A bűnvádi eljárás részeként három személyt kísértek be kihallgatásra.

A rendőrség tájékoztatása szerint múlt hét végén tönkretették a Maros megyei kisváros zsidó temetőjének bejárati kapuját és tíz sírt.

A helyszínelők fasiszta szimbólumot is találtak a helyszínen, de a jelek szerint ezek régebbi keletűek.

A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége tiltakozó levélben hívta fel a figyelmet a szászrégeni zsidó temető meggyalázására. A közleményben felháborodásuknak adnak hangot az „újabb antiszemita és huligán megnyilvánulás” miatt, illetve azon reményüknek, hogy a hatóságok mielőbb a tettesek nyomára bukkannak. Az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük tettükét, hangsúlyozzák a levél szerzői.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy „az ügy könnyed kezelése a demokrácia lábbal tiprásának újabb kapuit nyithatja meg”, és ez egyre súlyosabb esetekhez vezethet.

A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége szerint nem lehet véletlen egybeesés, hogy az incidens éppen azon a héten történt, amikor országszerte a holokauszt áldozataira emlékeztek.