Nem csitul a járvány, közelít a tízezerhez a kanyarós megbetegedések száma

Kőrössy Andrea 2017. október 16., 19:06

Négyszáz új kanyarós esetet jegyeztek az elmúlt hónapban, a megbetegedett páciensek fele Brassó megyében él.

Úgy tűnik, nem csitul a kanyarójárvány, országos szinten ugyanis az elmúlt egy hónap során négyszáz új kanyarós esetet regisztráltak a hatóságok – tájékoztatott az Adevărul napilap.

A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint

a megbetegedések felét Brassó megyében jegyezték, ahol egyébként a gyermekek oltottsági aránya csak 70 százalékos,

ezzel jócskán elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a járványok megfékezése érdekében minimálisan ajánlott 95 százalékos arányt.

A fertőző betegségek ellenőrzésével és felügyeletével megbízott országos központ statisztikája szerint a kanyarós megbetegedések száma elérte a 9626-ot, ez 393-mal haladja meg az egy hónappal korábbi adatokat. Az elmúlt hetekben Brassó megyén kívül Kolozs, Szatmár és Hargita megyében is emelkedett a kanyarós betegek száma.

A járvány kitörése óta Romániában 34 személy halt bele a kanyarófertőzésbe, illetve ennek szövődményeibe – legtöbben, kilencen Temes megyében.

Hatan Arad megyében, heten Dolj megyében, hárman Krassó-Szörény megyében, illetve egy-egy áldozatot követelt a kór Bukarestben, Bihar, Kolozs, Szatmár, Maros, Călăraşi, Neamţ, Vaslui és Galac megyében hunyt el.

A hatóságok tájékoztatása szerint a Brassó megyében az elmúlt hónapban megbetegedett gyermekek egyike sem volt beoltva. A háziorvosok továbbra is arra kérik a szülőket, hogy adassák be gyermekeiknek a megadott vakcinákat, hiszen csak így lehet eredményesen felvenni a harcot a fertőző kórokkal.