Sting kedden Kolozsváron csap a húrok közé

Krónika 2017. október 16., 15:14

Első alkalommal érkezik a kincses városba a többszörös Grammy-díjas Sting: a brit zenész, énekes-dalszövegíró kedden lép fel az új sportcsarnokban 57th & 9th elnevezésű európai turnéja keretében.

Sting koncertje a Papp László Budapest Sportarénában Fotó: MTI

Kedden az új kolozsvári sportcsarnokban lép fel a brit világszár, Sting, aki telt házas észak-amerikai, dél-amerikai, mexikói és ázsiai állomásait követően Európába is elhozta 57th & 9th című koncertsorozatát. Pénteken a Papp László Budapest Sportarénában adott telt házas koncertet a Grammy-díjas zenész, énekes-dalszövegíró, a Police együttes egykori frontembere, akinél a nyolcvanas évek második felében, sőt még az évtizedfordulón is – már szólóelőadóként – kevés keresettebb árucikk volt a könnyűzenei piacon.

A kolozsvári fellépést a hazai koncertpiac legnagyobb szereplője, az Emagic Entertainment szervezi.

A turnén Sting háromfős zenekarral áll színpadra: régóta állandó gitárosával, Dominic Millerrel, Josh Freese dobossal és Rufus Miller gitárossal,

de vendégként fia, Joe Sumner énekes-basszusgitáros és a harmonikaművész Percy Cardona, a Last Bandoleros tagja is velük játszik.

Fotó: MTI

Sting tizenkettedik szóló stúdióalbuma, a 57th & 9th egy évtized után az első rock-pop lemeze a brit sztárnak. A tízszámos, sokszínű anyag producere Martin Kierszenbaum. A pénteki budapesti koncertről a Hvg.hu azt írta, az idén 66 éves newcastle-i születésű popveterán nem vádolható az önreflexió hiányával, hiszen

olyan számsorrendet állított össze, ami – három új dal kivételével, melyek közül az egyiket ráadásul nem is teljes egészében adott elő – kizárólag a Police-ra és szólópályafutása sikeresebb részére koncentrált.

A többszörös Grammy-díjas Sting (eredeti nevén Gordon Sumner) változatos és rendkívül sikeres karrierje során elképesztő mennyiségű slágerlistás dalt, számtalan elismerést és mintegy 100 millió eladott lemezt produkált. Az újhullám egyik meghatározó zenekarának, a Police-nak 1977 és 1983 között volt énekese és basszusgitárosa, társa Andy Summers gitáron, Stewart Copeland dobon játszott az együttesben.

Sting és a Police nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint az All This Time, az Every Little Thing She Does Is Magic, a Shape of My Heart, a King of Pain vagy az Every Breath You Take. Sting 1984-től dolgozik szólóban, 1985 óta tizenkét albumot adott ki. Tíz Grammy-díjat nyert, valamint egy Golden Globe-, egy Emmy- és három Oscar-díjjelölést tudhat magáénak. Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint az Englishman in New York, a Fields of Gold vagy a Desert Rose.