Ausztria: győztek a konzervatívok, Kurz 31 évesen kancellár lehet

MTI 2017. október 15., 20:09

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a szavazatok 31,7 százalékának megszerzésével az előrehozott ausztriai parlamenti választásokon vasárnap. A szociáldemokraták végeztek a második helyen a szavazatok 27 százalékával.

Sebastian Kurz alakulata, Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a vasárnapi megmérettetést

A szavazatok 75,9 százalékának összeszámlálása után készült előrejelzés szerint a második helyen az eddigi nagykoalíciót vezető Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.

Az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy az ország új vezetője a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és megtörténhet, hogy Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd. Alexander van der Bellen államfő az ORF televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez. Elemzők mindenesetre továbbra is az ÖVP és az FPÖ közötti koalícióalakításra számítanak.

A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a menekültpolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.

Az előrejelzések szerint az ÖVP-nek 57, az FPÖ-nek 51, az SPÖ-nek 49 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a néppártiak a jelenleginél 10-zel, a szabadságpártiak 11-gyel több képviselővel rendelkeznek majd, míg a szociáldemokraták 3 képviselői helyet elvesztettek.

A kisebb pártok közül a Zöldek a várakozásoktól elmaradva a jelek szerint kiestek a parlamentből, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt. A hasonló alapelveket valló Pilz Listája viszont bekerült a törvényhozásba 4,3 százalékos eredménnyel, 8 képviselővel. A liberális NEOS a várakozásoknak megfelelően szerepelt, 5,3 százalékos eredménnyel várhatóan 9 képviselője lesz, ugyanannyi, mint eddig. Az új parlament minden bizonnyal ötpárti lesz. A részvételi arány a nem hivatalos közlések szerint elérte a 80 százalékot. Az előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható.