Kárpát-medencei lovas színház a nagyváradi várban

Bálint Eszter 2017. október 12., 22:41

Nem mindennapi előadásokon csendülnek fel musical-, opera- és operettrészletek a hónap végén Nagyváradon.

Fotó: Szent László Egyesület

Igazi kulturális csemege készül Nagyváradon: október végén két lovas színházi produkciót is bemutatnak a nagyváradi várban a Kárpát-medencei lovas színház elnevezésű projekt keretében.

Mint Zatykó Gyula, a váradi fellépéseket szervező Szent László Egyesület képviseletében csütörtökön a várban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, épp helyszíni szemlén tartózkodik Váradon Derzsi György, az előadások rendezője, művészeti vezetője és Tóth Szilárd, a lovas produkció vezetője, és megfelelő helyszínnek találták a gyönyörűen felújított középkori vár belső udvarát.

Mint kifejtették, a Kárpát-medencei lovas színház a határon átnyúló kulturális összefogást célzó európai uniós pályázat eredménye, és öt országot érint:

Szlovákiából Dunatőkésen, Magyarországon Győrben, Horvátországban Eszéken, Szlovéniában pedig Lendván is láthatja a közönség a szenzációsnak ígért produkciót. A magyarországi kezdeményezők arról is beszámoltak, hogy bár a tervek már az idei év elején körvonalazódtak, nehezen állt össze az öt országban tíz előadásosra tervezett turné.

Végül helyi partnerek segítségével mégis augusztus végére sikerült tető alá hozni, az idő rövidsége miatt azonban nem tudnak egy kész produkcióval turnézni, a színészek ugyanis addigra már számos más előadásba bekerültek. Ezért

október 28-án egy musical-összeállítással, október 29-én pedig egy opera- és operettválogatással állnak a váradi közönség elé

– a produkciók minden helyszínen hasonlóan állnak össze, de a színészek változnak. Ezekben az előadásokban 17–18 színészt és 15–20 lovat láthatunk. Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen fajtájú lovakat használnak, esetleg van-e betaníthatóbb fajta, a lovas produkció vezetője nevetve szögezte le, minden lovat be lehet tanítani, csak rengeteg munka és idő szükséges hozzá.

Amikor megkérdeznek, hogy nehéz-e lovagolni, vissza szoktam kérdezni, hogy háttal? Alatta? Mert rajta nem sokat vagyok”

– jegyezte meg viccesen Tóth Szilárd.

Derzsi György rendező elmondta, amellett, hogy a produkciókban az előadók lóháton énekelnek, lesz fergeteges kaszkadőrshow, római harci szekér, sok-sok magyar és nemzetközi ének. Tóth Szilárd szerint „szenzációs dolognak” lesznek szem- és fültanúi, akik betérnek az előadásokra – mondta el elöljáróban Zatykó Gyula. Hozzétette, a Váradon még kuriózumnak számító lovas színházi előadásokat szeretnék meghonosítani a városban, és például a Szent László Napokra is eljöhetne a társulat.

A győri Szent László Napokon különben immár hat éve tart ez a csapat felvonulást 300 emberrel és 100 lóval, és egy csatajelenetet is eljátszanak 100 ember és 50 ló bevonásával, illetve a Nemzeti Vágtán is rendszeresen megfordulnak. Előadásaik már két évben is megkapta az Év Show-ja díjat.