Bukott az egészségügyi miniszter elleni indítvány, pedig Liviu Dragnea is megszavazta

Krónika 2017. október 11., 13:58

Elutasította szerdán a bukaresti képviselőház plénuma A Szociáldemokrata Párt súlyosan károsítja az egészséget elnevezésű egyszerű indítványt, amelyet a Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Párt nyújtott be.

Fotó: CDEP.ro

Az indítvány elfogadását 97-en támogatták szavazatukkal, 149-en ellenezték azt, 19-en tartózkodtak. Az egyszerű indítvány – amelynek vitája kedden zajlott – aláírói azt kérték Mihai Tudose miniszterelnöktől, hogy az ˜„oltáskrízis”, illetve „a Romániát megfojtó és a betegek pénzét felemésztő bürokrácia” miatt menessze tisztségéből az egészségügyi minisztert.

Florian Bodog tárcavezető a vita során kifejtette, a romániai egészségügyi rendszer helyzete sokkal jobb lenne, ha az eddig tisztségben volt miniszterek mindegyike – politikai hovatartozástól függetlenül – tett volna valamit a páciensek érdekében.

„Nem vagyok tökéletes, és úgy gondolom, egyik miniszter sem az, mert tökéletes politikus nem létezik. Viszont orvos vagyok, és tudom, mely pontokon sérült az egészségügyi rendszer, illetve hogy milyen elvárásaik vannak a pácienseknek. Ha mindegyik miniszter – politikai hovatartozástól függetlenül – tett volna egyetlenegy lépést a páciensek érdekében, nem itt tartanánk.

Egyesek azonban beérték azzal, hogy Facebook-lájkokban mérjék mandátumukat, és közben az egészségügyet érintő fontos projekteket leállították.

Könnyű egyszerű indítványt nyújtani be olyan projektek kapcsán, amelyeket nem valósítottál meg” – idézte Bodogot az Agerpres hírügynökség. Egyébként Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke is megszavazta az ellenzéki pártok által az egészségügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, a politikus bevallása szerint tévedésből. „Bichineţ úr szónoklatát követően nem voltam elég figyelmes, és megszavaztam az indítványt. Tévedésből” – nyilatkozta a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az alsóház plénumának üléséről való távozásakor.

Corneliu Bichineţ, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője felszólalásában üdvözölte az ülésen részt vevő Liviu Dragnea házelnököt és Mihai Tudose miniszterelnököt, hangsúlyozva, hogy kettejük közös jelenléte „jelzésértékű lehet”.