Kulturális kalandorképző a bölcs diákoknak

Bede Laura 2017. október 10., 17:23

Kulturális sokszínűség címmel szervezik meg a 8. Bölcs diákok országos szintű vetélkedőt 2017. október–2018. augusztus között – olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Fotó: Bod.communitas.ro

Nagy-Molnár Tamara és Sólyom Réka programkoordinátor szerint a vetélkedő célja, hogy felkeltse és fejlessze a tanulók saját nemzeti értékeik iránti érdeklődését, életkorukhoz mérten. A kreatív feladatok és színes programok által

olyan világba tekinthetnek be, amelynek értékei a szép, az eredeti és a gyakorlati tudás, illetve felfedezhetik az egyes tudományágak közötti összefüggéseket.

„Évről évre arra törekszünk, hogy olyan programokat találjunk ki a diákoknak, amelyek által szívesen tanulnak és szórakozva bővítik az ismereteiket egy olyan interdiszciplináris vetélkedő keretében, ahol felismerik az egyes tudományágak területéről származó információk közötti összefüggéseket” – fogalmazott Nagy Molnár Tamara.

A vetélkedő öt szakaszból áll: három online forduló lesz, ahol a csapatok megmérettetnek, majd ezt követi március 12-én az összesített eredmények közzététele. Az 1–3. forduló összesített eredményei alapján kiválasztott legjobb 10 csapat kerül az elődöntőbe. „A döntőben az első négy csapat vesz részt.

A legjobb csapatok számára egyhetes élménytáborozást szervezünk. Idén is sok érdeklődőre számítunk, tavaly 13 megyéből összesen 108 csapat jelentkezett a vetélkedőre”

– ismertette a program részleteit Sólyom Réka.

Mihályfalvi Katalin, a vetélkedő feladatlapjainak kidolgozója elmondta, a kulturális sokszínűség téma két évet ölel át: a 8. Bölcs diák vetélkedőn az egy nemzethez tartozó, viszont jelenleg nem egy ország határain belül élő népcsoportokkal és ezek kultúrájával fognak megismerkedni a diákok. „A második évben pedig olyan kisebbségekkel akarunk foglalkozni a program keretében, amelyek soha nem rendelkeztek önálló országokkal, mint például a katalánok” – hangsúlyozta a szervező.

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet képviseletében elmondta, azért tartja fontosnak, hogy részt vegyenek a vetélkedő szervezésében, mert ez jó alakalom arra, hogy kapcsolatot építsenek ki a diákokkal még az egyetem előtti oktatásban.

A vetélkedőt a Communitas Alapítvány, az Örökségünk Őrei mozgalom, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, a BBTE Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Kutatóintézet, valamint a BBTE Történelem–Filozófia Kar, a Magyar Történeti Intézet közreműködésével szervezi. Az interdiszciplináris vetélkedőre 4–5 fős csapatok (három–négy IX–XIII. osztályos diák és egy tanár) nevezését várják. Jelentkezni október 27-ig lehet elektronikus formában a www.bod.communitas.ro honlapján, a benevezés díjtalan.