Hatvanezer lejes bírság a pataréti tűzvész miatt

Kőrössy Andrea 2017. október 10., 16:54

Hatvanezer lejre bírságolta a Környezetvédelmi Őrség a kolozsvári polgármesteri hivatal közterület-fenntartó vállalatát a múlt héten, szerdáról csütörtökre virradó éjszaka a pataréti szeméttelepen tomboló tűzvész miatt.

Fotó: Facebook/Szakáts István

Azt ugyanakkor még nem derítették ki, hogy mi okozta a lángokat, a Kolozs megyei készenléti felügyelőség (ISU) vizsgálata folyamatban van – közölte a Ziua de Cluj hírportál.

Az őrség felügyelői múlt csütörtökön és pénteken tartottak helyszíni felmérést, amely során megállapították, hogy ű

a pataréti szeméttelepet ügykezelő vállalat nem tartotta be a környezetvédelmi engedély előírásait, ezért rótták ki a szankciót.

A Környezetvédelmi Őrség megyei szakemberei a tűzeset után levegőmintát vettek, és megállapították, hogy az ammónium-, a nitrogén-dioxid- és a kén-dioxid-koncentrátum is meghaladta a megengedett maximális értéket. A közterület-fenntartó vállalatot ugyanakkor arra kötelezték, hogy a továbbiakban teljesen kerítse körbe a pataréti szeméttározót, állítsa meg a csurgalék terjedését, számolja fel a telep környékén kialakult szeméttározókat, valamint lépjen fel az illegális hulladéklerakás ellen.

A Pataréten múlt héten kiütött lángokkal a tűzoltók órákig küzdöttek, 11 órás munka után sikerült megfékezniük a tűz továbbterjedését, a szeméttelep azonban még mindig füstölgött. A szemét mintegy 1000 négyzetméteres területen kapott lángra. Nem ez az első tűzeset, amely a pataréti hulladéktárolónál történt, tavaly egy hasonló mértékű tűz ütött ki a telepen, ennek nyomán hetekig füstölgött a hulladék.

Az üzemen kívül helyezett szeméttározó ügyében az elmúlt hónapokban heves – elsősorban politikai jellegű – vita bontakozott ki a nemzeti liberális (PNL) Kolozs megyei tanácselnök, Alin Tişe és a szociáldemokrata (PSD) prefektus, Aurel Cherecheş között. Szakáts István civil aktivista korábban a Krónikának azt nyilatkozta: szerinte az ügyben nincs ártatlan szereplő, közben pedig a legfontosabb tényező feledésbe merül, éspedig, hogy a szeméttelep mellett még mindig 1500 ember él.