Arany-emlékév: Gyula és Nagyszalonta közösen szerveznek programokat

MTI 2017. október 10., 13:41

Több programot szervez az év végéig Gyula városa a nagyszalontai önkormányzattal közösen Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából – jelentette be Görgényi Ernő gyulai polgármester kedden sajtótájékoztatón.

Arany János szobra Nagyszalontán Fotó: MTI

Az elöljáró elmondta, október 22-én a két önkormányzat közösen koszorúz majd a Gyulától alig 40 kilométerre fekvő Nagyszalontán, a városi szoborparkban, ahol a költő ülőszobra áll. Emellett szeptember és november között a gyulai általános és középiskolások, összesen több mint négyszáz diák látogat el szervezett kiránduláson a hajdúvárosba, Arany János szülőházába.

Görgényi Ernő közölte, kiemelten koncentrálnak a fiatalokra, ezért igyekeznek kifejezetten őket, a saját platformjaikon megszólító rendezvényeket is szervezni.

Ennek jegyében hirdették meg a Toldi Selfie elnevezésű versenyt, amely során a Toldi című elbeszélő költemény egy szituációját vagy karakterét kell megjeleníteni egy önarcképben, azaz selfie-ben november 17-ig. Az első helyezett 40 ezer forint értékű ajándékutalványban részesül.

Bagyinszky Zoltán fotográfus, a program egyik kulturális ügyintézője az MTI kérdésére válaszolva elmondta, egyre több fotót kapnak, volt olyan fiatal, „aki nagyon ötletesen” egy petrencrúd helyett egy csaknem 5 méteres fenyőágat tartva örökítette meg magát. Hozzátette: az internetes versenybe igyekeznek az erdélyieket is bevonni. Görgényi Ernő elmondta, ugyancsak a fiataloknak szól a Johnny Gold Face Time netes versmondó verseny, amely során Arany János egy költeményét kell elszavalni, arról videót kell készíteni és azt feltölteni a netes videómegosztó portálra.

November 8-án a Kaláka együttes ad koncertet Arany megzenésített verseiből az iskolásoknak, november 13-án, a Magyar Nyelv Napja alkalmából mintegy 500 diák szavalja majd közösen A walesi bárdok balladát a gyulai várban. November 22-án a Gyulai Hírlap jubileumi különszámmal jelenik meg, a záróprogram november 30-án Banner Zoltán előadóművész Arany-estje lesz a Gyulai Várszínház kamaratermében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 6 millió forinttal támogatta a programsorozat megszervezését – mondta el a városvezető.