Tudose nekiment Dragneának, és kormányátalakításra készül

Krónika 2017. október 09., 22:08

Mihai Tudose miniszterelnök elismerte, hogy feszült a viszonya Liviu Dragneával, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével. Tudose bejelentette azt is, legkevesebb öt miniszterét lecseréli.

Beállt a mosolyszünet? Egyáltalán nem felhőtlen Dragnea és Tudose viszonya Fotó: PSD

„Nem mondhatnám, hogy kettőnk kapcsolata boldog pillanatokat él át” – válaszolta Mihai Tudose az Antena 3 hírtelevízió műsorvezetőjének a Liviu Dragnea PSD-elnökhöz fűződő viszonyát firtató kérdésére. A román kormányfő a csatorna hétfő esti műsorának meghívottjaként elmondta, elengedhetetlenné vált, hogy tisztázzák a kormány, valamint a kormányzó szociáldemokrata alakulat viszonyát.

„Vagy valamennyien a dolgunk után nézünk, vagy valamelyikünknek távoznia kell” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus a Liviu Dragneával ápolt kapcsolatára utalva.

A miniszterelnök elmondta, kedden „férfias, tisztázó beszélgetést folytat Dragneával a vitás kérdésekről. Mihai Tudose egyébként koholmánynak nevezte azt a napokban ismertetett közvélemény-kutatást, amelynek eredményei szerint kormánya népszerűsége két hónap leforgása alatt 48 százalékról 27 százalékra zuhant. „Viszont ha azt tapasztalom, hogy a románok elégedetlenek a munkánkkal, valamennyien hazamegyünk” – szögezte le a miniszterelnöki tisztséget június 29-e óta betöltő Tudose.

A miniszterelnök egyúttal bejelentette, hogy még ezen a héten „miniátalakítást” hajt végre kabinetében, és legalább öt miniszterét megkéri, hogy „menjen haza”. „Három tárcavezető, akiknek problémájuk támadt az igazságszolgáltatással, problémát okoz a közmegítélés tekintetében és az Európai Bizottság szintjén egyaránt. Rajtuk kívül másik két minisztert is megkérek, hogy menjen haza" – jelentette ki Mihai Tudose. A kormányfő minden bizonnyal Sevil Shaiddeh miniszterelnök-helyettesre és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszterre utalt, akik ellen szeptember végén indított bűnvádi eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaéléssel gyanújával.

Mindkét tárcavezető annak kapcsán került a nyomozó hatóság célkeresztjébe, hogy a Ponta-kabinet tagjaiként a Teleorman megyei önkormányzat tulajdonába juttatták a Belina-tavat és egy közeli Duna-szigetet az ehhez tartozó horgászparadicsommal, amelyet aztán a Liviu Dragnea PSD-elnök üzleti érdekeltségébe tartozó Tel Drum társaság vett haszonbérbe. A PSD vezetősége kiállt a korrupciógyanúba keveredett két miniszter mellett, Shaiddeh és Plumb pedig leszögezte: nem áll szándékában lemondani kormánytagságáról.