Beindították a lécfalvi hulladékkezelőt, kizárólag háromszéki szemetet fogad

Bíró Blanka 2017. október 09., 18:57

Kovászna megye az egyetlen az országban, ahol teljes mértékben működik immár az integrált hulladékkezelő központ, amelyet hátfőn indítottak be.

Fotó: Kovászna Megyei Tanács sajtószolgálata

Beindították hétfőn Lécfalván a Kovászna megyei integrált hulladékkezelő központot, az uniós normáknak megfelelő létesítményben a meghívottak és a sajtó jelenlétében kezdték meg a munkát.

Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója rámutatott:

a központ kizárólag Háromszék lakosságát szolgálja ki, csakis a megyében működő négy hulladékbegyűjtő vállalattól fogadják be a szemetet.

Újságírói kérdésre arról is beszámolt: a brassói hulladéklerakóban, ahová eddig szállították a szemetet, tonnánként 65 lejt kellett fizetni, a lécfalvi létesítményben pedig egy tonna szemét 77 lejbe fog kerülni, de bíznak benne, hogy a szállítási költségek csökkenésével kiegyenlítődik a végösszeg.

Az igazgató arra is kitért: mindenkinek érdeke a szelektív szemétgyűjtés, erre már a háztartásokban sort kell keríteni. Emlékeztetett: Románia vállalta, hogy 1995-höz képest 2020-ra 50 százalékkal csökkenti a vegyes hulladék mennyiséget, ha ez nem történik meg, a lakosságnak számára is növekedni fog a szemétszállítás díj.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök hangsúlyozta: a létesítmény megfelel az európai uniós előírásoknak.

Fotó: Kovászna Megyei Tanács sajtószolgálata

A megye nem EU-konform szemétlerakóit bezártuk, ökologizáltuk. A lécfalvi központ a következő 30–40 évre megoldja a szemétproblémát Kovászna megyében,

ugyanakkor van lehetőség a létesítmény bővítésére, ezt tervezzük is” – magyarázta. A háromszéki önkormányzat elnöke felidézte, a létesítmény tíz év munkájának eredménye.

A közel 20 millió eurós beruházás a megyei tanács legnagyobb uniós pályázata, 24 új munkahelyet létesítettek általa.

Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség országos helyettes főbiztosa értékelte, hogy jelenleg Kovászna megye az egyetlen az országban, ahol az integrált hulladékgazdálkodási rendszer teljes mértékben működik.

A lécfalvi integrált hulladékkezelő központot 2015 őszén adták át, ezt követően kellett versenytárgyaláson kiválasztani a működtetőt.

Fotó: Kovászna Megyei Tanács sajtószolgálata

A központban szelektív válogató csarnok és komposztáló tér található, valamint hulladékok szortírozására, szállítására, feldolgozására alkalmas speciális járművek is tartoznak hozzá.

A terület, a központ és az eszközök a megyei önkormányzat tulajdonában maradnak, üzemeltetője pedig a nagyváradi ECO Bihor Kft., amelynek több mint 10 éves tapasztalata van a hulladékgazdálkodás terén.