Külön sarc a gépkocsikkal kupeckedőknek?

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2017. október 10., 13:24

Máris érezteti hatását a használtautó-piacon, hogy a kormány újabb környezetvédelmi adó kivetését fontolgatja. Közben felmerült a gépkocsikkal kupeckedő magánszemélyek különadója is.

Fotó: Boda L. Gergely

Megsarcolná a kormány a személygépkocsikkal kupeckedőket – sajtóértesülések szerint egy törvénytervezeten dolgoznak, amelyik külön adóbesorolásba venné azokat a magánszemélyeket, akik egy év leforgása alatt több mint két autót értékesítenek.

A Hotnews.ro hírportál értesülései szerint, függetlenül attól, hogy az illető személy mikor jutott az értékesített gépjármű birtokába, a harmadik autónál már úgy kell adóznia, mintha egyéni vállalkozása lenne.

A Tudose-kabinet jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen formában és név alatt vezesse vissza a korábban több formában is kudarcba fulladt gépkocsiregisztrációs díjat,

miután a környezetvédelmi bélyegilleték februári eltörlése óta drasztikusan megugrott a Romániába behozott használt gépkocsik száma, és egyre több autó idősebb tíz évesnél.

Bukarest megpróbálná megakadályozni, hogy az ország az Európai Unió autótemetőjévé váljon, ezért a kiszivárgott információk szerint most egy olyan jogszabályjavaslat van a témával megbízott munkacsoport előtt, amely „a legnagyobb szennyező fizessen a legtöbbet” elvet követné. Azt azonban még nem tudni, hogy ez is regisztrációs díj lesz-e, amit a számtábla kiváltásakor kell befizetni, vagy éves adó formájában határozzák meg.

A kormányzati bejelentések pedig úgy tűnik, máris kihatottak a használtautó-piaci mozgásokra. „Bár a légszennyezési illeték lebegtetéséről szóló hírek még képlékenyek, a vásárlók máris óvatosabban közelítik meg az autóvásárlás kérdését” – mutatott rá megkeresésünkre Mezei Attila, a csíkszeredai Car Cosmetic használtautó-kereskedés vezetője.

Mint részletezte, amióta megjelentek a sajtóban az új illeték bevezetéséről szóló hírek, többen is érdeklődtek náluk ezzel kapcsolatosan. A szakember úgy látja, az az intézkedés pár hónapos stagnálást fog eredményezni, és bizonytalanság fogja övezni a piacot.

Már most érzékelhető, hogy akadozik a piac: az emberek várnak, találgatják, hogy vajon mi lesz, és már elgondolkodnak azon, hogy mekkora köbcentis, illetve milyen károsanyag-kibocsátású autót vegyenek.

Az a korábban megfigyelhető magatartás, amely szerint bármilyen járművet megvásároltak, mert úgysem kellett illetéket fizetni utána, a légszennyezési illetékkel kapcsolatos hírek felröppenése után eltűnni látszik. Olyanok is jelentkeztek már nálunk, akik a régebbi autóikat újabbakra cserélnék, az Euro 2-es, 3-as járműveket most Euro 5-ösre szeretnék cserélni” – osztotta meg velünk tapasztalatait a gépjármű-kereskedő.

Mezei Attila ugyanakkor reméli, hogy amennyiben valóban bevezetnek valamilyen fajta illetéket, akkor megszűnik a non-Euro, Euro 1-es és Euro 2-es besorolású autók behozatala az országba. „Szerintem az lenne a megfelelő, ha csak az idős, szennyező autók után kellene illetéket fizetni” – összegzett.