Tovább nőtt a ROBOR: vizsgálják, hogy van-e megállapodás a bankok között

Bálint Eszter 2017. október 09., 16:20

Figyelmesen követi a bankpiaci mozgásokat a Versenytanács, többek között a ROBOR hirtelen emelkedését is monitorozzák.

Bár a Román Nemzeti Bank (BNR) múlt heti piaci beavatkozása nyomán enyhe csökkenésnek indult a hét második felében a háromhavi irányadó bankközi kamatláb, a ROBOR 3M, a hetet újabb növekedéssel kezdte a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott, így igen fontos mutató.

A jegybank hétfőn délelőtt közölte, hogy 1,79 százalékra nőtt háromhavi a ROBOR a pénteki 1,78 százalék után.

A jelzáloghitelek törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott hathavi ROBOR eközben az október 6-ai 1,87 százalékos szintről 1,91 százalékra nőtt.

Mint ismert, mielőtt drasztikus növekedésnek indult volna, szeptember elsején a háromhavi ROBOR még 0,92 százalékon állt, míg az év elején 0,87 százalékos volt.

Mugur Isărescu jegybankelnök múlt kedden elmagyarázta, a ROBOR-ról szóló döntéseket délelőtt 11 órakor hozzák meg, a meghatározott érték pedig másnapra vonatkozik. A keddi növekedés így a hétfői döntés eredménye.

Több tényező is véletlenszerűen egymásra tevődött, de már korábban is mondtam, hogy elkerülhetetlen a kamatok emelkedése”

– mutatott rá Isărescu, aki szerint a mostani növekedés olyan hirtelen elmúlik, ahogyan jött, a ROBOR pedig 1,75 százalék körül fog stabilizálódni.

Közben úgy tűnik, hogy a Versenytanács sem fogja sokáig tétlenül nézni a bankközi kamatláb alakulását: Bogdan Chirițoiu, a testület elnöke hétfőn a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, aggodalommal figyeli a hirtelen növekedést, monitorozzák a ROBOR alakulását, és amennyiben akár csak egyetlen jel is arra utalna, hogy a pénzintézetek közötti megállapodás alakítja a mutató szintjét, úgy vizsgálatot indítanak.

Jelenleg ágazati vizsgálat zajlik a bankszektorban, amelynek célja megállapítani, hogy drágábbak-e Romániában a banki szolgálatok, mint más országokban.

Nyomon követjük a lakosságnak, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelekkel járó költségeket, a lakossági bankkártyák használatának díjszabásait” – közölte Bogdan Chirițoiu.

Árgus szemekkel figyelik az üzemanyagárakat is

A Versenytanácsnak feltett kérdések legnagyobb része az üzemanyagokkal kapcsolatos, és ez is a gazdaság azon ágazata, amelyet a legtöbbet ellenőriz a szakhatóság – mondta el a News.ro hírportálnak nyilatkozva Bogdan Chirițoiu. Bejelentette egyúttal, hogy a szakhatóság egy olyan összehasonlító portálon dolgozik, amely – hasonlóképpen az egyelőre csak Bukarestre vonatkozó ármonitorhoz – az üzemanyagárakat veszi górcső alá.

 

Fotó: Barabás Ákos

A benzin és a gázolaj drágulása kapcsán viszont egyelőre csak annyit mondott, hogy nem tudja megbecsülni, milyen mértékben történt ez a jövedéki adó emelésének betudhatóan olyan körülmények között, hogy nőtt a kőolaj világpiaci ára.