Tízezren a Filmtettfeszt tíz helyszínén, elégedettek a szervezők

Kiss Judit 2017. október 09., 15:37

Mintegy tízezren vettek részt a vasárnap zárult, tíz erdélyi és partiumi városban megszervezett, magyar alkotásokat, közönségtalálkozókat, animációs műhelyeket felvonultató Filmtettfeszten – mondta el a Krónikának Zágoni Bálint főszervező.

Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

Minden tekintetben elégedettek a fesztivállal: előzetes számítások szerint mintegy tízezren vettek részt a vasárnap zárult, tíz erdélyi és partiumi várost érintő Filmtettfeszt vetítésein – mondta el megkeresésünkre Zágoni Bálint, a 17. alkalommal tartott szemle főszervezője.

A Filmtettfeszt Nagyváradon és Aradon ezen a héten még zajlik, a többi helyszínen lezárult már a magyar filmeket felsorakoztató rendezvénysorozat.

Erősítenék a szakmai programokat

Zágoni Bálint elmondta, Kolozsváron szinte az összes nagyjátékfilmet teltház előtt vetítették, több városban összesen 20 közönségtalálkozót tartottak és animációs műhelyt is vezettek.

„A jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a Filmtettfeszt szakmai programjaira. Idén a Oscar-díjas animációs rendező, Rófusz Ferenc is a szemle meghívottja volt, a továbbiakban szeretnénk animációs mesterkurzust is szervezni, hiszen idén élénken érdeklődött a közönség a több városban is megtartott animációs műhely iránt.

Ugyanakkor az is elégedettséggel tölt el, hogy idén két olyan helyszínen is moziteremben tudtuk tartani a vetítéseket, ahol korábban nem: Aradon és Sepsiszentgyörgyön. Reményeink szerint ez jövőre Csíkszeredában és Szatmárnémetiben is megvalósul”

– fejtette ki a főszervező.

Kitért arra is, hogy a szemle közönsége – például Kolozsváron – főleg fiatalokból áll, de igyekszenek gyerekeknek szóló programokkal a legfiatalabbakat, klasszikusabb filmekkel pedig az idősebbeket is megszólítani, ahogy idén is tették.

Zágoni Bálint azt is kiemelte,

külön öröm volt számukra, hogy az olyan filmeket is teltház előtt vetítették, amelyeket az itteni mozikban már láthattak a nézők:

Enyedi Ildikó testről és lélekről című, a Berlinálén Aranymedve-díjat nyert alkotását, vagy Till Attila Tiszta szívvel című filmjét.

Életműdíj és a versenyszekció győztesei

A szemlén több díjat is átadtak vasárnap: Pethő Ágnes tanszékvezető, egyetemi tanár kapta a 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat, amelyet 2012-ben alapított a Filmtett Egyesület.

Az egyesület a Sárga Csikó Díjjal évente tüntet ki egy-egy olyan személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat a bukaresti Balassi Intézet támogatja, a trófeával járó pénzjutalmat az NMHH Médiatanácsa ajánlotta fel.

A csíkszeredai származású Pethő Ágnes kezdeményezte és vitelezte ki a 2004-ben, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen indult hiánypótló szak, a Fotóművészet, filmművészet, média létrehozását: ő dolgozta ki az oktatás főbb irányvonalait. Oroszlánrészt vállalt az oktatói kör összeállításában is, valamint a szak működésének megfelelő szakkönyvtár és az oktatáshoz nélkülözhetetlen filmtár összegyűjtésében.

A szemle Filmgalopp versenyszekciójában egy cigánylány története és egy titokzatos katona meséje nyerte idén a megosztott fődíjat.

Az erdélyi magyar filmeket felvonultató versenyben idén fiatal erdélyi alkotók hét dokumentumfilmje versenyzett az 1 millió forint értékű, az NMHH Médiatanács által felajánlott fődíjért és az idén először átnyújtott trófeáért.

A háromtagú – Fekete Ibolya, Szomjas György és Boros Zoltán alkotta – zsűri idén megosztotta a fődíjat Búzási Gyopár Babuka a fűben című, animációs eszközöket használó, finom humorú alkotása és Püsök Botond Angela szociográfiai érzékenységű portréja között.

Babuka, egy gyönyörű, fiatal nő a háború idején mesébe illő történetet élt meg: a legnagyobb nyomor közepén felbukkant egy titokzatos amerikai megmentő, aki szerelemből mindent meg akart adni neki.

Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

Babuka akkor még nem tudta, hogy ki is, illetve kivé válik ez a fiatalember, de sok év múlva fény derült a kilétére, és ez mindent átértelmezett. Püsök Botond történetének főszereplője, Angela, egy fiatal cigány lány szülni készül.

A film által bepillantást nyerünk a mindennapjaiba és töredékekben megismerjük kalandos múltját: az elrablásának történetét, és azt, hogy jövendőbeli férje hogyan mentette őt meg az elrablók karmaiból.

A zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta Dezső Mátyást, a Világszép Gyilkos-tó című film rendezőjét is „a film formai igényességéért és szakmai gondosságáért”. Ez az alkotás nyerte el a közönség online szavazás alapján odaítélt díját is.