Drámai román búcsúk a montreali tornász-vb-n – Ponor visszavonul

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. október 05., 15:12

Románia már biztosan érem nélkül marad a Montrealban zajló tornász-világbajnokság női mezőnyében, miután a szerdai – az időeltolódás miatt csütörtök hajnali – selejtezők lezárása után egyik versenyzőjének sem sikerült döntőbe jutnia.

Fotó: Facebook/Catalina Ponor

A küldöttség „rémálma” már a kvalifikációs gyakorlatok bemutatása előtt elkezdődött, mivel a négy szeren is indulni készülő Larisa Iordache melegítés közben megsérült: elszakadt az Achilles-ín a bal sarkában, így azonnal feladni kényszerült a seregszemlét. Edzője, Cristian Moldovan a Dinamo sportklubjának Facebook-oldalán jelezte, hogy megpróbálnak mihamarabb visszatérni az országba, mert tanítványát műteni kell.

A már tavaly is sok sérüléssel bajlódó 21 éves bukaresti sportoló kiesésével a veterán Cătălina Ponor maradt kvalifikációs esélyekkel, de a háromszoros olimpiai és nyolcszoros Európa-bajnok konstancai elrontotta a gerendagyakorlatát és talajon is túl kevés pontot kapott ahhoz, hogy hétvégén a dicsőséglistájáról még hiányzó vb-aranyért küzdhessen.

A 30 éves sportoló Facebook-bejegyzésében bejelentette a visszavonulását is.

„Nehéz az elválás attól, amit szenvedéllyel, odaadással és elkötelezettséggel végeztem, de egyszer minden véget ér. Az egészségem és az életkorom miatt úgy döntöttem, hogy meg kell állnom. Az idénre betervezett kisebb versenyeken és bemutatókon még részt veszek, de decembertől új fordulatot vesz az életem" – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy büszke arra, amit eddig elért és feláldozott szeretett sportágáért.

A pályafutásában őt segítő személyeknek és szurkolóknak köszönetet mondó Ponor 26 év és 23 olimpiai, európai-, világbajnoki érem után vonul vissza, de tervei alapján a jövőben is a sportéletben szeretne dolgozni.

A Nadia Comăneci védnöksége mellett szervezett kanadai vb-n Ioana Crișan is lemaradt a fináléról, ezért a romániai küldöttségből csak Marian Drăgulescu harcolhat dobogós helyért az ugrás vasárnapi döntőjében. Magyarország női tornászai a férfiakhoz hasonlóan szintén nem jutottak tovább a selejtezőkből.