Félmillió egyetemista kezdte meg hétfőn a tanévet

Krónika 2017. október 02., 17:32

Országos szinten mintegy 500 ezer hallgató kezdte meg hétfőn az egyetemi tanévet, közülük 368 ezerre tehető az állami és magánkézben lévő felsőoktatási intézmények elsőéveseinek száma – közölte az oktatási minisztérium.

Klaus Johannis államfő a konstancai tanévnyitó ünnepségen vett részt Fotó: Presidency.ro

Az állami egyetemek szakjaira alapképzésen körülbelül 340 ezren járnak, a magiszteri hallgatók száma eléri a 90 ezret, míg a doktori képzéseken 17 ezren vesznek részt. A magánegyetemek alapképzésen 28 ezer, a magiszteri szakokon 5500, a doktori képzésben pedig 74 fiatalt oktatnak. A katonai felsőoktatásban 6600-an tanulnak.

A Számvevőszék egyébként 2016 májusában közölt jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy noha 1990-hez képest 30 százalékkal csökkent a hallgatók száma, az egyetemek köre mégis folyamatosan bővült az elmúlt években – tavaly 103 felsőoktatási intézményt tartottak nyilván.

A jelentéshez is kapcsolódik Klaus Johannis államfő hétfői, az egyetemi tanév megnyitása alkalmából elmondott beszéde, mint rámutatott:

a felsőoktatási intézményeknek segíteniük kell leszámolni azzal a tévhittel, hogy Romániában túl sok fiatal jár egyetemre.

Az államfő hangsúlyozta: valójában az uniós tagállamok közül Romániában a legalacsonyabb a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya. Johannis Konstancán nyitotta meg az egyetemi évet, az ünnepségen úgy vélekedett: a fiatalok szakmai felkészültsége nem javítható gyenge és kétes értékű képzést nyújtó egyetemekkel, előrelépés csak a felsőfokú oktatás hitelének helyreállításától várható.

Az államfő burkoltan bírálta a szociálliberális (PSD–ALDE) kormányt, amiért késlekedik a doktori iskolák akkreditálásának szabályozásával. Az MTI szerint rámutatott:

a plágiumbotrányok sok kárt okoznak az oklevelek nemzetközi megítélésének, hátrányos helyzetbe hozzák az oklevelüket tisztességes munkával megszerző romániai hallgatókat,

csak azért, mert „néhányan olyan tudományos fokozatokra vágytak, amelyeket nem érdemeltek ki”. Az államfő szerint az ország fejlődését csak az igazságra, kritikus gondolkodásra és tisztességre nevelő egyetemek alapozhatják meg.

Országos szinten a 30–34 éves korosztály alig több mint 20 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg az európai átlag meghaladja a 35 százalékot, és uniós cél, hogy az évtized végéig elérje a 40 százalékot. A közvéleményben azért alakult ki az a meggyőződés, hogy túl sok fiatal jár egyetemre, mert a kilencvenes években tucatszám alakultak olyan magánegyetemek, amelyekre szinte bárki beiratkozhatott, ha hajlandó volt kifizetni a tandíjat.

A felsőoktatási akkreditációs szabályok szigorodása, a csalók ellen indult büntetőperek és munkaerőpiaci elvárások azonban fokozatosan visszaszorították a „diplomagyárak” népszerűségét, így a közhiedelemmel ellentétben ma már nem olyan könnyű „megvásárolni” az egyetemi oklevelet, mint egy-két évtizeddel korábban.