Puigdemont a spanyol rendőrök kivonását követeli Katalóniából

MTI 2017. október 02., 17:14

A népszavazás miatt átvezényelt spanyol rendőrök és csendőrök kivonását követeli Katalóniából a katalán elnök.

Carles Puigdemont Fotó: Facebook

Carles Puigdemont a katalán kormány hétfői ülését követő nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette: bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a vasárnapi erőszakos cselekményeket, amelyeket egyúttal az alapvető emberi jogok megsértésének minősített.

A bizottságban a független szakértők és a kormány jogászai kapnak majd helyet – tette hozzá. A politikus kitért rá, hogy

gyakorlatilag a spanyol és katalán kormánynak „semmilyen” kapcsolata nincs, és nemzetközi közvetítést sürgetett.

Véleménye szerint az Európai Uniónak kellene „pártfogolni” ezt a folyamatot, mint mondta, az EU nem nézhet félre azzal kapcsolatban, hogy mi történik a területén.

{K1}

Carles Puigdemont beszélt arról, hogy nem akar „traumatikus szakítást” Spanyolországgal, és hétfőn nem lesznek még meg a végleges hivatalos adatok, de ha azok megérkeznek, érvényesíteni kell a népszavazási törvényt. (A jogszabály 48 órát ad a katalán parlamentnek a függetlenség kinyilvánítására. A spanyol alkotmány ezt is felfüggesztette).

Inés Arrimadas, aki a katalán parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Ciudadanos (Állampolgárok) liberális középutas párt nevében kérte a spanyol kormányt, alkalmazza Katalóniával szemben a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét, hogy az autonóm régióban új parlamenti választásokat tartsanak. A 155-ös cikkely lényegében Katalónia önrendelkezésének ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget az államnak.