Bíróság: törvényes volt Pásztor Sándor megválasztása

Pap Melinda 2017. október 02., 19:02

Törvényes módon választották meg a Bihar megyei önkormányzat élére Pásztor Sándor elnököt, illetve Traian Bodea és Ioan Mang alelnököket – állapította meg jogerős ítéletében a Temes megyei törvényszék.

A bírák csütörtöki döntése értelmében a választás törvényességét megkérdőjelező Nemzeti Liberális Párti (PNL) frakciónak a perköltségeket is vissza kell fizetnie a megyei elöljáróknak, számolt be az Ebihoreanul.

A temesvári törvényszék ítélete amiatt is érdekes, mivel alapfokon a Bihar megyei törvényszék a felperesnek adott igazat,

kimondva, hogy a megyei önkormányzat alakulóülésén az önkormányzati képviselők egy része vétett a törvény ellen, amikor a titkos szavazás során, a fülkéből kilépve megmutatta társainak szavazócéduláját. (A RMDSZ-PSD-ALDE-koalíció tanácsosai így bizonyították, hogy nem szegték meg a pártfegyelmet, és a politikai alkunak megfelelően voksoltak.)

{K2}

A hírportál szerint egyébként a győztes fél ezzel véget is vetne a PNL-frakció és az RMDSZ-PSD-ALDE-koalíció között immár több mint egy éve tartó harcnak:

Pásztor Sándor tanácselnök hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elállnak attól a pertől, melyet az önkormányzat indított a liberálisok ellen.

A megyei vezetés azzal az indokkal perelte be a legnagyobb, 17 tagú frakciót, hogy folyamatosan akadályozza a fontos megyei projektek elfogadását, lebonyolítását.

A PNL-sek többek között több román-magyar határon átívelő projekt jóváhagyását is akadályozták,

így ezek benyújtására „alternatív megoldásokat” kellett keresni, csökkentve a győzelem esélyét, mondta az RMDSZ-es tanácselnök.

{K1}

Ionel Avrigeanu, a PNL-frakció vezetője a törvényszék döntésének ismeretében elmondta, legnagyobb frakcióként szeretnének beleszólni a döntésekbe, és ezután határoznak arról, hogyan folytatják a munkát a tanácsban.