A spanyol kormányfő tagadja a katalán népszavazást, és dicséri a rendőrök fellépését

Hírösszefoglaló 2017. október 01., 23:03

Ma nem volt önrendelkezési népszavazás Katalóniában – jelentette ki Mariano Rajoy spanyol kormányfő vasárnap esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A spanyol kormányfő szerint a rendőrök törvényesen léptek fel a katalánokkal szemben Fotó: Diaridegirona.cat

„Megbukott egy folyamat, amely csak arra szolgált, hogy elhintse a megosztottságot, szembeállítsa az állampolgárokat, és nem kívánt helyzeteket provokáljon. Csak arra szolgált, hogy súlyos kárt okozzon az együttélésnek, amit minél előbb el kell kezdenünk helyrehozni” – idézte az MTI a politikust.

Mariano Rajoy bejelentette: kezdeményezi, hogy a spanyol parlament pártjaival közösen értékeljék a helyzetet.

A miniszterelnök egyúttal megdicsérte a Katalóniába vezényelt spanyol rendvédelmi szerveket, amiért „tiszteletben tartották a törvényt és teljesítették küldetésüket”.

Mint ismert, a nap folyamán a spanyol karhatalom több helyen brutálisan rátámadt a referendumon részt venni kívánó katalán polgárokra, a rendőrség több helyen gumilövedék és könnygáz bevetésével próbálta feloszlatni a tömeget. A katalán kormány legutolsó közétett adatai szerint a nap folyamán összesen 761 ember sérült meg a spanyol hatóságokkal a voksolásért folytatott küzdelemben.

Mariano Rajoy elmondta azt is, kizárólag a törvény szerint jártak el, és a jogállam megmutatta: megvannak az eszközei, hogy megvédje magát egy ilyen komoly támadástól. Kifejtette: a történtekért ez egyetlen felelősök Katalóniában azok, „akik előmozdították a törvényesség és együttélés megtörését”.

Megállapítása szerint Katalóniában a többség nem vett részt a „szecesszionisták forgatókönyvében”, és megköszönte civilizáltságukat, amiért ellen tudtak állni „a legrosszabb populizmus” hívásainak, és köszönetet mondott az Európai Uniónak és a nemzetközi közösségnek a támogatásért.

A spanyol kormány által illegálisnak tartott népszavazás, amelyet a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztett, hivatalosan este nyolc órakor véget ért. Több országos spanyol televíziócsatorna is élőben közvetítette, ahogy az iskolai szavazóhelyiségekben kinyitották a szavazóurnákat, és elkezdték a leadott szavazatok összeszámlálását. Azok a szavazók, akik még nem tudták leadni voksukat, de a zárás pillanatában a szavazóhelyiségben tartózkodtak, még élhettek a szavazati jogukkal.

Akik már voksoltak, az utcán ünnepelték, hogy sikerült szavazniuk, és míg korábban azt skandálták: „Szavazunk!”, most azt kiabálták: „Szavaztunk!”. A függetlenséget támogatók a tervek szerint a barcelonai Plaza de Catalunyán folytatják a népszavazás megtartásának ünneplését az éjjel. Közben Gerard Piqué, a Barcelona labdarúgócsapatának játékosa könnybe lábadt szemekkel kommentálta a kialakult helyzetet csapata Las Palmas elleni, zárt kapuk mögött lejátszott győztes mérkőzése után.

„Katalán vagyok, és annak is érzem magam. Ma még büszkébb vagyok a katalán emberekre, akik az erőszak ellenére végig békések maradtak. Nem vagyunk rossz emberek, csak szavazni akartunk. Az egész világ láthatta mi történt. Az ország elmúlt negyven évének legrosszabb döntése volt, hogy ideküldték a spanyol rendőrséget” – idézte a Nemzeti Sport online kiadása a katalán klasszist. Piqué elmondta, a vasárnapi mérkőzés volt élete legrosszabb élménye, majd hozzátette: ha a Spanyol Labdarúgó-szövetség vezetői úgy gondolják, hogy „problémát okoz”, vagy zavarja a spanyol válogatottat, akkor hajlandó visszalépni a nemzeti tizenegytől még a 2018-as világbajnokság előtt.