Románia és Magyarország evezősei hosszú idő után vb-aranyérmet szereztek

Krónika 2017. október 01., 15:54

Több mint egy évtizednyi szünet után újra lett romániai és magyarországi világbajnok evezésben.

Simon Béla, Kolláth Vanda és Juhász Adrián Fotó: Facebook/Bálint Czucz

Románia és Magyarország is több mint tíz év után szerzett újra világbajnoki aranyérmet evezésben: a floridai Sarasota-Bradentonban rendezett idei seregszemle hétvégi döntőiben Ionela Lehaci és Gianina Beleagă könnyűsúlyú kétpárevezős egysége, valamint a Kolláth Vanda kormányossal kiegészült, Európa-bajnok Simon Béla és Juhász Adrián kettese a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A mezőnyben egyedüliként női kormányossal induló magyar egység fél távnál még csak a negyedik helyen lapátolt, de aztán kiváló hajrával maga mögé utasította a németeket és az utolsó méterekre elfáradt ausztrálokat is.

Simon a nemzetközi szövetség honlapján elárulta, hogy az egész szezonban egy ilyen győzelemről ábrándoztak, és a futam alatt érezte, hogy képesek lesznek az utolsó ötszáz méteren felérni az első helyre. Az MTI rámutatott, hogy ez volt a sportág történetének negyedik magyar vb-elsősége, de avasárnap még könnyűsúlyú négyesben is döntősök a tengerentúli seregszemlén.

Ionela Lehaci és Gianina Beleagă Fotó: Facebook

Románia női és férfi nyolcpárevezős kormányos hajói is vasárnap késő délután rajtolnak el dobogós reményekkel, ám addigra már megünnepelték a két 22 éves sportoló szombati sikerét, amelyre tizennyolc éve vártak.

A Lehaci–Beleagă duó volt a finálé legfiatalabb résztvevője, de ez nem akadályozta őket abban, hogy szinte az elejétől a végéig az élen evezzenek.

„Megkértem valakit, hogy mondja meg, hányadikok lettünk, mert fogalmam sem volt. Elképesztően boldog voltam, amikor megtudtam, hogy nyertünk" – nyilatkozta Beleagă. A román lányok Új-Zéland és a házigazda Egyesült Államok egységét utasították maguk mögé a dobogón, és így a birkózó Alina Vuc után a második román vb-érmet hoztak idén olimpiai sportágban.