Keményen bírálta Klaus Johannis a meggyanúsított minisztereit védő kormányoldalt

Hírösszefoglaló 2017. szeptember 27., 16:11

Kemény bírálatokat fogalmazott meg Klaus Johannis államfő egyrészt a korrupcióval gyanúsított minisztereit védő nagyobbik kormánypárttal, a Szociáldemokrata Párttal (PSD), másrészt az igazságszolgáltatást folyamatosan támadó politikusok ellen.

Fotó: Presidency.ro

Az elnök leszögezte: állásfoglalása nem arról szól, hogy bűnösnek tekintené Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettest, illetve Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli minisztert. Rámutatott: nem ismeri ügyük részleteit és nem az ő dolga, mint ahogy nem is a PSD dolga bűnösségük vizsgálata. Mint mondta: ez a bíróságra tartozik, elnökként viszont olyan kormányt akar látni az ország élén, amelyre nem vetül a gyanú árnyéka.

Romániában annak kellene normálissá válnia, hogy az állam vezetésében ne vegyenek részt bűnvádi ügyekben gyanúsított, megvádolt vagy elítélt emberek”

– jelentette ki a jobboldali elnök az MTI szerint. Megjegyzése nemcsak a frissen megvádolt minisztereknek szólt, hanem a PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció házelnöki tisztségeket is betöltő két pártelnökének, ugyanis mind Călin Popescu Tariceanu, a liberális ALDE elnöke, mind Liviu Dragnea, a PSD elnöke vádlottként látogatja a bíróságokat, utóbbit pedig egy korábbi korrupciós perben már jogerősen el is ítélték.

Johannis bírálta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló kormányzati javaslatokat is. Aggasztónak tartja, hogy az államfőt ki akarják hagyni az ügyészségi vezetők kinevezésének folyamatából, mivel szerint az elnök a garancia arra, hogy a korrupció elleni harcra nem telepszik rá a politika. Azt is kifogásolta, hogy az igazságszolgáltatási felügyeletet – a bírák és ügyészek szakmai testületétől – az igazságügyi minisztérium fennhatósága alá akarják rendelni, amely szerinte szintén a politikai kiszolgáltatottság aggályát veti fel.

„Sok bűnvádi eljárás alá vont befolyásos politikus nyomást gyakorol az igazságszolgáltatásra, és el akarja hitetni, hogy az igazságszolgáltatás nem működik.

Maximális civil szerepvállalásra van szükség: akik egy egészséges társadalmat és jogállamot akarnak, azoknak hallatniuk kell hangjukat ebben a vitában”

– toldotta meg egy híveihez intézett Facebook-felhívással Johannis kedd esti sajtónyilatkozatát.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken közölte, hogy eljárást kezdeményezett a kormány két tagja ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsít egy dél-romániai – Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által is szívesen látogatott – horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatásának ügyében.

Dragnea egyébként szerdán úgy reagált:

nem demokratikus magatartás arra buzdítani az embereket, hogy bizonyos akciók leállítása érdekében vonuljanak utcára.

Egyben megjegyezte: a DNA már harmadik alkalommal „csapott le” a kormányra, és problémás, mi lesz a visszaéléseket elkövető ügyészekkel. Leszögezte: nem tenne jót, ha most a két miniszter lemondana, ő maga pedig nem szavazza meg a Plumb elleni bűnvádi eljárás jóváhagyását.