Tüntetéssorozatba kezdenek az egészségügyi alkalmazottak

Kőrössy Andrea 2017. szeptember 27., 15:55

Tüntetéssorozatot indít csütörtökön az Egészségügyi Szolidaritás (Solidaritatea Sanitară) elnevezésű szakszervezeti szövetség, amelynek tagjai Bukarestben, a munkaügyi és az egészségügyi minisztérium épülete előtt fognak tiltakozni.

Archív felvétel Fotó: Facebook

A Mediafax hírügynökség által idézett közleményük szerint az akciósorozat első szakaszában csütörtökön 14 és 16 között, pénteken pedig 9 és 11 óra között vonulnak utcára, majd október 4-én újabb nagyszabású utcai felvonulást szerveznek.

Az egészségügyi alkalmazottak amiatt elégedetlenek, hogy

a kormány január elsejétől számos, a jövedelem alapján számolt hozzájárulást a munkaadó helyett az alkalmazottra terhelne, ennek nyomán csökkennének a nettó fizetések.

A szakszervezeti szövetség számításai szerint a tervezett módosítás révén a bérek átlagosan 22 százalékkal fognak csökkenni, ezért azt kérik a kabinettől, hogy mondjon le az elképzelésről.

Az érintettek ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy január elsejétől az egészségügyi alkalmazottaknak nem jár majd étkezési utalvány, a jövedelmük tovább 8 százalékos visszaeséséhez vezet. A tüntetések során azt is követelik, hogy a különböző pótlékokat ne csak az egészségügyi személyzetnek, hanem az ágazat mindegyik alkalmazottjának biztosítsák. Az Egészségügyi Szolidaritás vezetőtanácsa szeptember 30-án arról is dönt, hogy amennyiben nem teljesítik kéréseiket, elindítják az általános sztrájk kirobbantásához szükséges eljárást.

Eközben a mentőszolgálatok alkalmazottait képviselő szakszervezet is jelezte, hogy csütörtökön 11 és 12 óra között az ország mindegyik megyéjében figyelemfelhívó akciót szerveznek.

A mentőállomásokon dolgozó személyzet ugyancsak a január elsejétől életbe lépő bérmódosítási intézkedéseket kifogásolja, ezenkívül az ágazatban jellemző akut munkaerőhiányra is fel kívánják hívni a figyelmet. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a csütörtöki megmozdulás nem fogja negatívan érinteni a sürgősségi beavatkozásokat.

Nemrég az ország egyik legnagyobb szakszervezeti szövetsége, az Alfa Kartell is jelezte, hogy amennyiben a kormány nem mond le arról, hogy a jelenleg a munkaadó által befizetett hozzájárulásokat az alkalmazottakra terheli, október 4-én nagyszabású tiltakozó akciót tartanak Bukarestben. Bogdan Hossu szakszervezeti elnök rámutatott: addig is megyei szintű megmozdulásokat tartanak a prefektúrák előtt.