Védi minisztereit a PSD: kiáll Shhaideh és Plumb mellett a nagyobbik kormánypárt

Balogh Levente 2017. szeptember 25., 18:16

A Szociáldemokrata Párt vezetősége hétfőn úgy döntött, kiáll a hivatali visszaéléssel gyanúsított Sevil Shhaideh közigazgatásért felelős kormányfőhelyettes és Rovana Plumb uniós alapokért felelős miniszter mellett.

Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu (archív felvétel) Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Teljes mellszélességgel kiáll a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD), illetve a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) Sevil Shhaideh régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb uniós alapokért felelős tárca nélküli miniszter mellett, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) pénteken egy horgászparadicsom állami kezelésből megyeibe történő átadásáról szóló kormányhatározat miatt bűnvádi eljárást kezdeményezett előbbi, illetve az eljárás jóváhagyását kérte a képviselőháztól utóbbi ellen.

Ezt a párt országos vezetése hétfői ülésén döntötték el, amelyet az ügy megvitatására hívtak össze. Ioan Munteanu, a PSD képviselőházi frakcióvezetője leszögezte:

a párt teljes mértékben támogatja és megvédi a minisztereket, és megkérték őket, ne mondjanak le.

A tárcavezetők jelezték: ártatlannak tartják magukat, ezért nem mondanak le. Az ülésen Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke is részt vett, aki szolidaritásról biztosította a koalíciós partnert. A koalíció ennek nyomán nem támogatja a DNA kérését.

A párt elnöke, Liviu Dragnea közölte: egyhangú döntés született a két miniszter támogatásáról, mivel kulcsfontosságú tárcákat vezetnek, másrészt meg azért, mert a vitatott kormányrendelethez sok száz hasonló született korábban. Úgy vélte: a két miniszter elleni DNA-vizsgálat veszélyes precedenst jelent.

Dragnea még vasárnap este azt mondta:

a kormány elleni támadásnak tekinti a DNA bejelentését.

Szerinte a támadás célja a PSD szétverése. Az egyik hatalmi ág „erőszakos támadást" intézett egy másik, a kormány ellen.

„Egy kormányrendelet kibocsátásáról és elfogadásáról van szó, amelyhez hasonlót több százat vagy ezret fogadtak el: állami köztulajdonból megyei köztulajdonba került egy vagyonelem, azzal a fontos megjegyzéssel, hogy öt évre. Tehát nem egy magánszemélynek adták át, hanem egy közintézménynek, a megyei önkormányzatnak. És nem vagyok biztos abban, hogy korábban nem adtak át vagyonelemeket helyi önkormányzatoknak úgy, hogy aztán ott magánberuházást hajtsanak végre. Amit jó ötletnek tartok” – mondta Dragnea vasárnap este az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva.

Megjegyezte: egy tavas, mocsaras területről van szó, ahol annak idején gyerekeskedett, és amelyet a Teleorman megyi közgyűlés kezelésébe adtak. Állítása szerint Romániában az összes halastavat magánkezelésbe adták.

Szerintem ez az ügy fikció, de persze valós következményekkel jár, két nagyon fontos miniszter asszonyt érint. (...) A fő célpont pedig nem is én vagyok, hanem a PSD”

– jelentette ki.

Dragnea szerint a PSD szétverésére irányuló igyekezet mellett a DNA vezetői azon ügyködnek, hogy kivédjék az igazságügyi felügyelet által az intézmény tevékenységéről összeállított negatív jelentés következményeit.

Dragnea elismerte, hogy az érintett területen ő is járt horgászni, de azt tagadta, hogy bármilyen haszna származott volna abból, hogy a területet a megyei közgyűlés átadta a TelDrum nevű cégnek, amely egyes oknyomozó újságírók szerint valójában az ő érdekeltségébe tartozik.

A PSD elnöke leszögezte: mellette a PSD, a kormány és a parlament is célpont, de nem hátrálnak egy lépést sem, és elfogadják az igazságügy működéséről szóló törvénymódosításokat.

Hasonlóan keményen fogalmazott Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke is, aki szerint államcsíny készül, meg szeretnék dönteni a kormányt és szétverni a PSD–ALDE-koalíciót, a DNA pedig olyan eszközzé vált, amely politikai rendőrségként viselkedik. Egyben azt mondta, információi vannak arra vonatkozóan, hogy ellene és Dragnea ellen is újabb ügyekben készülnek bűnvádi eljárásra.

A témában hétfőn megszólalt Laura Kövesi, a DNA főügyésze is, aki szerint a Belina-ügyet nem 2014-ben kezdték el vizsgálni, hanem idén májusban, ezért nem kezdeményeztek korábban eljárást az érintettek ellen. Egyben határozottan cáfolta, hogy a DNA célja a kormány és a PSD szétverése lenne, hiszen a korábbi években is vizsgálódtak miniszterek ellen.