A „spanyol stílust” képviselő Contra a román futballválogatott hozzáállásán változtatna

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. szeptember 25., 12:42

Megváltozott hozzáállást ígér a román labdarúgó-válogatottnál Cosmin Contra, aki hétvégén aláírta szerződését új szövetségi kapitányként.

Cosmin Contrának a 2020-as Európa-bajnoki részvételt tűzték ki célul Fotó: Frf.ro

Fegyelem, tisztelet és spanyol foci – ezekkel jellemezte saját edzői stílusát Cosmin Contra, miután a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) ügyvezetőtanácsának pénteki ülését követően aláírta szerződését a felnőttválogatott szövetségi kapitányaként.

A Dinamo klubcsapatától „elcsábított” 41 éves szakember feladata egyértelmű: kvalifikálnia kell a csapatot a 2020-as Európa-bajnokságra

– egy olyan tornára, amilyenen az AC Milan és az Atlético Madrid volt jobbhátvédje 2000-ben és 2008-ban is szerepelt játékosként. A válogatott élén viszont már jövő héten bemutatkozik, hogy a Kazahsztán és a Dánia elleni mérkőzésekkel lezárják a sikertelen 2018-as világbajnoki csoportselejtezőket.

„Ezekre a meccsekre csak egy stratégiám van, hogy megpróbáljunk győzni” – fogalmazott a bemutatása céljával tartott sajtótájékoztatóján, ahol egyebek mellett az is elhangzott, hogy elhivatottsága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most őt nevezték ki a német Christoph Daum menesztésével megüresedett tisztségre.

Szombaton már a Román Labdarúgó-szövetség Facebook-oldalán élőben sugározott interjú alkalmával a közösségi oldalon feltett szurkolói kérdésekre válaszolva elismerte, hogy az októberi két mérkőzés alkalmával nem változtat az eddigi csapathierarchián, mint ahogyan Bogdan Lobonț újbóli meghívása ellenére is Ciprian Tătărușanu marad az első számú kapus. Előbbivel voltaképp a szakmai stábját szerette volna erősíteni, de mivel az AS Roma veteránjának még nincs edzői végzettsége, egyelőre játékosi státuszból fogja segíteni az új kapitány munkáját.

Legyen világos, Lobonțot nem játszani hívtam vissza, hanem mert szükségem van arra, hogy a fiatalokat megfertőzze a válogatott szellemiségével”

– közölte egykori csapattársáról, akinek az olasz klubcsapata öltözőjében betöltött kulcsszerepét még Francesco Totti is elismerte. Contra ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a válogatott ajtaja kortól függetlenül bárki előtt nyitva áll. A fiatalítást nem akarja az eredmények rovására erőltetni, hanem az aktuális játékforma lesz a döntő kerete mindenkori összeállításakor. A külföldi bajnokságokban szereplő romániai játékosok közül egyébként most Bicfalvi Eriket érzi a legjobb formában, míg a Liga 1-es csaptokból Alexandru Băluțát emelte ki.

Elismerte, hogy az októberi két vb-selejtezőre két ifit szemelt ki, de mivel ők kulcsszerepet játszanak a 2019-es Eb-kvalifikációra esélyes U21-es csapatban, meghívásuk a felnőttek közé még várat magára. Érdekesség egyébként, hogy amikor Románia ifjúsági együttese utoljára 1998-ban kvalifikált Eb-re, akkor Conta is az együttesben volt.

A válogatott játékstílusát érintő kérdések alkalmával az új kapitány elmondta: a 4-2-3-1-es felállást kedveli, de az csak az edzésen derül ki, hogy az aktuális játékosok milyen rendszerhez tudnak majd alkalmazkodni.

Látványos játékot nem ígérhetek, azt viszont igen, hogy remélhetőleg változni fog a hozzáállás. Szervezettebb, tudatosabb lesz a játékunk.

Azt nem tudom, hogy van-e egyáltalán olyan játékosunk, aki az ellenfél térfelén látványos tudna lenni, olyan focistáink viszont igen, akik jól tudnak védelemből támadásra váltani” – ecsetelte.

Hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a szurkolók ismét büszkék lehetnének a válogatottra, a játékosok pedig tisztában lennének a meghívással járó felelősséggel. Elismerte, hogy hazai mérkőzéseik egyikét szeretné szülőváro­sában, Temesváron játszani, ahol tapasztalata szerint szeretet övezi a válogatottat, ugyanakkor a Craiován átadásra váró új stadionba is tervez fellépést. „Szeretném, ha több helyre eljutnánk az országban, de ahhoz megfelelő körülmények is kellenek” – tette hozzá.

Románia október 5-én Ploiești-en fogadja Kazahsztán legjobbjait, majd három nappal később Dániában zárja a vb-selejtezőket. Jövőre szerepelni fognak az újonnan létrehozott UEFA Nemzetek Ligája sorozatban is, ahol a csoportgyőzelmet célozzák meg, amely második esélyt is biztosít a 2020-as Eb-kvalifikációra.