Háromszéki állásfoglalás és lobbi az ukrán oktatási törvény kapcsán

Bíró Blanka 2017. szeptember 20., 14:40

Állásfoglalásban ítélte el az új ukrán oktatási törvényt a Kovászna megyei önkormányzat. A testület az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusánál is közbenjárna az ügyben.

Fotó: Veres Nándor

A közgyűlés keddi, Baráton tartott rendkívüli ülésén egyöntetű szavazattal fogadta el az állásfoglalást, amelyben elítélik a kijevi parlament döntését, mely a testület szerint kisebbségellenes és megtagadja az európai értékeket. Meglátásuk szerint

a jogszabály „megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, semmibe veszi a nemzeti kisebbségek alkotmányos jogait”.

„Kisebbségellenesnek, az európai értékek megtagadásának tartjuk Ukrajna elfogadott új oktatási törvényét, amely alapvető emberi jogaiktól fosztja meg a magyar és román, valamint más őshonos nemzeti kisebbségeket Ukrajnában. Szolidaritásunkról biztosítjuk az ukrajnai magyar és román közösségeket” - szögezik le a dokumentumban a megyei önkormányzat tagjai.

Felkérik ugyanakkor az ukrán államfőt, ne mondjon igent a parlament asszimilációs törekvésére, ne hirdesse ki a törvényt, mely három év átmeneti idő után megfosztja az ukrajnai nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

Tamás Sándor tanácselnök az ügy kapcsán elmondta,

megbízzák Grüman Róbert alelnököt, hogy az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tagjaként a strasbourgi testület előtt is vesse fel a kérdést.

Grüman Róbert a Krónikának elmondta, az Európai Tanács is foglalkozik az „égető problémával”, és fontos, hogy az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa is állást foglaljon az ügyben.

A kongresszusra október 18-20. között kerül sor, előtte a romániai és a magyarországi küldöttséggel is egyeztetnek, hogy közösen lépjenek fel az ügyben, tette hozzá.