A választási tudnivalókról tájékoztattak Kolozsváron

Kiss Előd-Gergely 2017. szeptember 19., 13:21

A jövő évi magyarországi országgyűlési választások előkészületeit, a külhoni magyar állampolgárok számára hasznos tudnivalókat ismertette kedden Kolozsváron Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője.

Pálffy Ilona és Mile Lajos a kolozsvári sajtótájékoztatón Fotó: Főtér.ro

Legkorábban 2018. április 8-án, legkésőbb május 27-én tartják meg a magyarországi országgyűlési választásokat, így a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elkezdte a felkészülést.

Októberben 650 ezer levelet küldenek ki a külhoni állampolgároknak a levélben szavazással kapcsolatos tudnivalókról,

mondta a kolozsvári főkonzulátuson tartott keddi sajtótájékoztatóján az illetékes.

Kifejtette, a héten elkezdték a választási irodák felkészítését, ugyanakkor a csíkszeredai és a kolozsvári főkonzulátus munkatársai is megkapják a szükséges információkat. A fejtágítóra azért van szükség, mert egyrészt cserélődnek a külképviseletek munkatársai, ugyanakkor a régieknek sem árt átismételni a tudnivalókat.

Mint részletezte, a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak október folyamán összesen 650 ezer tájékoztató levelet küldenek ki. Ezekben emlékeztetik őket: a választáson való részvétel regisztrációhoz kötött, és azt is elmagyarázzák, hogyan lehet regisztrálni.

A 650 ezer nyilván tartott külhoni magyar állampolgár közül eddig 294 ezer regisztrált,

ők olyan levelet kapnak, amelyben arra kéri őket a NVI, hogy tájékoztassák arról, ha időközben elköltöztek, ezért más címre kérik a levélcsomagot, vagy ha hozzátartozóik elhunytak.

A tájékoztató levél tartalmaz majd egy nyomtatványt, amely a módosítási kérelem benyújtására szolgál.

Pálffy Ilona emlékeztetett: a választási regisztráció tíz évig érvényes, akkor is, ha valaki időközben egyetlenegy alkalommal sem él választási jogával. A választásokon való részvétellel ugyanakkor automatikusan meghosszabbítja a regisztráció érvényességét. A voksolás napjától számolják a tíz évet.

Az NVI vezetője kifejtette, hogy 2013-14-ben sokan

a külképviseletre kérték a levélcsomagot, ők emlékeztetőt kapnak erről, ugyanis legutóbb több mint 10 ezren nem vették át.

Hozzáfűzte: míg legutóbb elsősorban a Román Posta iránti bizalmatlanság miatt kérték inkább a főkonzulátusokra a levélcsomagot, az azóta eltel időszakban nőtt a bizalom az intézmény iránt. A választópolgároknak lehetőségük van arra is, hogy új értesítési címet adjanak meg.

Az illetékes hangsúlyozta: a biztonság kedvéért az a célszerű eljárás, ha a nyomtatványok kitöltésekor a kérelmezők átmásolják a magyar igazolványban, lakcímkártyán vagy a magyar útlevélben szereplő személyes adatokat.

Ha bármi gond van, kérdésekkel lehet fordulni a választási irodához, vagy a csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusokhoz.

Pálffy újságírói kérdésre közölte: a választást megelőző 15. napig lehet regisztrálni, de célszerű korábban megtenni, ugyanis a maradék 10 nap kevésnek bizonyulhat ahhoz, hogy az elpostázott levélcsomag időben megérkezzen.

Mile Lajos kolozsvári főkonzul szintén kérdésre válaszolva elmondta:

akik még nem kérték a magyar állampolgárságot, de szeretnének élni szavazati jogukkal, jól teszik, ha legkésőbb október folyamán kérvényezik.

A diplomata szerint így szinte garantált, hogy tudnak élni választó jogukkal és elkerülik a fölösleges izgalmakat.

Pálffy Ilona arról is beszámolt, hogy magyarországi mintára a Kárpát-medencei középiskolákban is vetélkedőt indítanak, melyben a demokrácia, az uniós és általában az emberi jogok, az uniós választás, a regisztráció és a levélben szavazás tudnivalóit népszerűsítik a diákok körében.

Erre október 23-ig jelentkezhetnek az erdélyi, partiumi és bánsági középiskolások. Azt szeretnék, hogy a 16-18 éves fiatalok felkészüljenek, céljuk, hogy minél több emberhez jussanak el ezek az információk, magyarázta Pálffy. A feladatok között kisfilmkészítés, plakátkészítés is szerepel, a résztvevők értékes nyereményekkel gazdagodhatnak.