A korrupció hátráltatja Románia schengeni csatlakozását

Balogh Levente 2017. szeptember 19., 11:48

A nagymérvű korrupció és a szervezett bűnözés elterjedése miatt ellenzik vezető német politikusok Románia és Bulgária schengeni csatlakozását – adta hírül internetes oldalán a Sofia Globe című bolgár napilap.

A téma apropója, hogy német és holland politikusok is ellentétesen nyilatkoztak Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, aki szerdán az EU helyzetéről az Európai Parlamentben elmondott beszédében kijelentette: Romániának és Bulgáriának minél hamarabb csatlakoznia kell a belső határellenőrzés megszüntetése nyomán létrejött uniós övezethez.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa keményen bírálta Juncker javaslatát.

A két országban túl nagymérvű a korrupció és a szervezett bűnözés. Románia és Bulgária nem teljesítik a schengeni csatlakozás feltételeit”

– szögezte le. Thomas Strobel, Baden-Württemberg belügyminisztere ugyan enyhébben fogalmazott, de a lényeget érintően ő is úgy látja: bár a két ország előrelépést ért el a korrupció és a bűncselekmények elleni küzdelem terén, még nem érettek a schengeni csatlakozásra.

Boris Pistorius szászországi belügyminiszter szerint

amíg nem világos, hogyan lehet szigorúan megszervezni az európai határok védelmét, nem lehet több országot befogadni a schengeni övezetbe.

Angela Merkel német kancellár egyetértett ugyan azzal, hogy a két országnak csatlakoznia kell, ugyanakkor leszögezte: előzetesen teljesíteniük kell a feltételeket.

Thomas de Maizière német belügyminiszter lényegesen keményebben fogalmazott, amikor csütörtökön Brüsszelben kijelentette:

Németország nem akarja, hogy a közeljövőben új országok csatlakozzanak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

Mark Rutte holland miniszterelnök a határvédelmi és a korrupciós problémák miatt szintén leszögezte: még nem látja elérkezettnek az időt a két ország csatlakozására.

Ugyanakkor Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztos hétfőn Tudorel Toader román igazságügy-miniszterrel folytatott megbeszéléseit követően kijelentette: az összes tagállam nyerne Románia schengeni csatlakozása nyomán.